Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Április 15. 10:42, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Gyermekvasutas relikviák kerültek elő Hűvösvölgyben – 50 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszulát nyitottak fel

Gyermekvasutas relikviák kerültek elő Hűvösvölgyben – 50 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszulát nyitottak fel

A Gyermekvasút hűvösvölgyi állomásépületének alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél 1969-ben befalaztak egy időkapszulát, amelyet az emléktábla felirata szerint 2019 tavaszán lehetett kinyitni.

Az időkapszula felnyitására a Gyermekvasút napján került sor, amikor a kisvasút 71. születésnapját is ünnepelték. Közel kétszáz egykori úttörő- és gyermekvasutas figyelte várakozással, amint Sásdi Zoltán, az Úttörővasút egykori üzemfőnöke Vólentné Sárvári Piroskával, a MÁV Zrt. üzemeltetési főigazgatójával kibontotta a félévszázados csomagot.

A nemzetiszín szalag és a vasutas körökben ismert ólomzár alatt alufólia őrizte a hatvanas évek budapesti Úttörővasútjának megannyi emlékét: előkerültek menetjegyek, újságcikkek és névsorok. A kincsek között volt az Úttörővasút 20 éves fennállásának (1968) jubileumi kiadványa, illetve szakmai kitüntetések. Több rajzos beszámoló a kisvasutasok pezsgő közösségi életéről, a vasúti szolgálaton kívüli programjairól ír. Az időkapszula mellé lezárt borítékban egy levelet is tettek, melyben az akkori úttörővasutasok üzenete olvasható a jövő kisvasutas nemzedékeinek. A csomag tartalmát a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában állítják ki április végétől.

A Gyermekvasút első szakaszának építését 71 évvel ezelőtt, április 11-én kezdték el a Széchenyi-hegyen. Az egész évben üzemelő kisvasúton a szolgálatot átadása óta 10-14 éves korú gyermekek látják el, 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a közel 12 kilométeres vonal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.