Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2016. Október 25. 15:14, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Gyászinduló a forradalom emlékére

Gyászinduló a forradalom emlékére

A hatvan évvel ezelőtti eseményeket bemutató rendhagyó történelemórák sorában hétfőn Gyulai József professzor mesélt a Németh László Gimnázium és a Liszt Ferenc Általános Iskola diákjainak 1956-ról az Emlékpontban.

A professzor akkor a Bethlen Gábor Gimnáziumban tanított.

Gyulai József korábban maga is bethlenes diák volt, s mint elmesélte, telente egy-egy fatuskóval jártak iskolába, hogy legyen mivel fűteni a termeket. Az ötvenes éveket jól illusztrálta egykori osztálytársának, a papnak készülő Hegyi Márton története. Az osztály legjobb latinosáról már a felsőoktatásban derült ki, hogy jezsuita szeretne lenni, amely azonban olyan bűnnek számított, hogy nemcsak az intézményből távolították el, hanem kényszermunkára is ítélték a fiatalembert. Mint kiderült, e munka keretében rendelték ki őket a Központi Fizikai Kutató Intézet építésére, amely később épp Gyulai József munkahelye lett.

A professzor elmesélte, hogy a gimnáziumot igazgató Gyáni Imre mint fiatal tanárnak hívta fel külön a figyelmét, hogy vigyázzon a diákjaira. A fiatal pedagógus jó kapcsolatban volt tanítványaival, és ő volt az egyike annak a két tanárnak, akik jelen voltak a Bethlenben az október 19-én megrendezett diákparlamentnek, ahol a követelők között volt, aki a börtönök nélküli szocializmus igényét fogalmazta meg, míg a másodikos Tóth Tamás kijelentette: polgári demokrácia legyen Magyarországon.

Gyulai József óvta a diákokat akkor is, amikor a nemzetőrnek állt tanulói az iskola menzáján a dobtáras géppisztolyaikat, a „davaj-orgonákat” kibiztosítás nélkül támasztották a sarokba, ő megmutatta, hogyan kell mindezt a többiek életének veszélyeztetése nélkül tárolni a veszélyes fegyvereket.

Néhány napra mint tartalékost hívták be a vásárhelyi laktanyába, s november 2-án amikor eltávozhatott, elsőként diákjait kereste fel. Mint kiderült, a fiatalok akkor már a szovjet tankok elleni harcra készültek, géppisztolyaikkal. Gyulai professzor mérsékletre intette a reménytelen küzdelemre gyakorlatozó csapatot, hangsúlyozva, milyen büszke volt rájuk, amikor az Iván szobor ledöntésénél jelen voltak, azonban most tessék hazamenni – utasította az ifjakat -, a hazának élve van rátok szüksége.

Gyulai József Andrássy úti otthonukban hallgatta november 4-én reggel a rádióban Nagy Imre beszédét: csapataink harcban állnak – szólt a hang, ám tudta, hogy mindez a forradalom végét jelenti. A korábban zenésznek készült Gyulai József a zongorához ült, és megkomponálta gyászindulójának tételeit: az elsőt, amelyben a katonacsizmák kopognak a kövezeten, a másodikat, amely lírai dallamával a reménykedő fiatalokat igyekezett zenében megjeleníteni, a harmadikat, amely Bartók egyik honvágy-motívumát jelenítette meg, és a negyediket, amelyről később mindig a halál jutott eszébe.

A mű végül nem készült el, évtizedeken át rejtegette, címet sem írt rá, csak dátumot, és csak a rendszerváltást követően jóval, az Emlékpont magalakulásakor adta ki kezéből a kottát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban