Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Június 09. 10:53, kedd | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Göröngyös utakon - Teleki Júlia, a Délvidék "békeharcosának" könyvbemutatója az Emlékpontban

Göröngyös utakon - Teleki Júlia, a Délvidék

Teleki Júlia délvidéki békeharcos életét és küzdelmeit ‑ tragikus gyermekkorától a csúrogi emlékmű felavatásáig ‑ mutatja be életrajzi könyve, a Göröngyös utakon.

A kötet szerzői bemutatója június 10-én, szerdán 17 órakor lesz az Emlékpontban. Az írónővel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

Milyen egy ember élete, vagy lehetet-e gyerekkora annak, akinek édesapja egy éves korában etnikai tisztogatásoknak esik áldozatul, majd családja életben maradt tagjaival együtt, háborús bűnösként telepítenek ki szülőfalujából? Teleki Júlia délvidéki helytörténeti kutató, a szerbiai magyarsággal szemben elkövetett tömeggyilkosságok elszenvedője és kutatója Göröngyös utakon című könyve viszontagságos életútját tárja az olvasó elé. A szerző fáradhatatlan és hathatós tevékenységének köszönhető a dél-bácskai település emlékművének felállítása, illetve Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségének eltörlése.

Teleki Júlia visszaemlékezésében így ír családja tragédiájáról: „Tíz hónapos voltam mikor elvitték édesapámat, és soha többé nem jött vissza. Kivégezték. Két hétig a nővérem hordta neki az ebédet, a többi magyar gyerekkel együtt, mivel az asszonyoknak kocsival, lóval dolgozni kellett a szerb gazdáknál. Persze térítés nélkül. Mikor utoljára vitte az ebédet, azt mondták neki, hogy apád már nem éhes. A nővérem látta amint kocsik hagyják el a községháza udvarát, a kocsikról az emberek keze lába lógott. A kocsik aljából csurgott a vér. A nővérem akkor volt 13 éves. A szörnyű látvány mái napig az emlékezetében él. A halottakat a falu szélén lévő sintérgödörben földelték el." Mintegy ezer áldozatot kutatott fel Teleki Júlia, az ő neveik is megtalálhatók a könyvében. 18 éven keresztül 18 keresztet állítottak fel Csúrogon, ‑ a meggyilkoltak emlékhelyét másnapra ismeretlenek mindig lerombolták ‑ míg végül az emlékmű megépülhetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során