Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2011. November 16. 07:01, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

A görög pénzügyminiszter szerint országa mindent megtesz azért, hogy az euróövezet tagja maradjon, azonban a kormányváltás után is kétséges, hogy az uniós mentőmechanizmussal úrrá lehet-e lenni a válságon.

Evangelosz Venizelosz ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány november 18-án, pénteken terjeszti be az új költségvetési tervet, az adóreform javaslatot pedig a jövő év elején, február végéig. Rámutatott: a nagy kérdés a pénzügyi szektor likviditásának biztosítása.

Hangsúlyozta azt is, hogy az új ügyvezető kormánynak mindent meg kell tennie az államcsőd elkerülésére. Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott, 130 milliárd eurós mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe Athén a takarékossági csomag következetes végrehajtását ígérte, és a parlamenti ratifikálással szabaddá válhat az út az eddig visszatartott, nyolcmilliárd eurós újabb hitelrészlet folyósításához.

Ugyanakkor Venizelosz hangsúlyozta, hogy a jövő év elején sok pénzre lenne szükség: 30 milliárd euróra a bankok feltőkésítéséhez, márciusban 15 milliárdra az újrafinanszírozáshoz, valamint 5 milliárdra a piaci likviditás biztosításához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén