Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Június 27. 11:15, péntek | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Gondolatban veled leszek Első világháborús katonaportrék és egyenruhák az Emlékpontban

Gondolatban veled leszek Első világháborús katonaportrék és egyenruhák az Emlékpontban

Egy portré, egy családi kép, mely a viszontlátás reménységét csepegtette a lövészárkok borzalmai és az otthoni várakozás nehéz pillanatai közé.

Az Emlékpont Kávézójában az első világháború kirobbanásához vezető szarajevói merénylet 100 évfordulóján katonákat és családtagjaikat megörökítő műtermi fotókból és másfél tucat korabeli egyenruha rekonstrukcióból nyílik kiállítás június 27-én, pénteken 17 órakor.

A Nagy Háború Kutatásáért Közalapítvány több mint egy tucatnyi műtermi fotográfiából válogató kiállítása az Emlékpont kávézójában az emberi kapcsolatoknak állít emléket. A szétszakítottság, a halál közelsége növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, szerelmekhez, barátokhoz való ragaszkodást. Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban.

A fekete-fehér fotók katonái elevenednek meg egy veszprémi, országos hírű szabóság által készített tizenhat egyenruha rekonstrukción. Az érdeklődők korhű katonaruhákat tekinthetnek meg, a Magyar Királyi Honvédség gyalogos tiszti egyenruhájától a vöröskeresztes nővérek tábori viseletéig, sőt a Lajta monitor matrózainak és tisztjeinek öltözetei is kiállításra kerültek.

A kiállításokat Dr. Kószó Péter alpolgármester nyitja meg ma 17 órakor az Emlékpontban. A szarajevói merénylet centenáriumára emlékező beszélgetésen Tóth István, a szegedi Fekete Ház történésze, Szenti Tibor író, néprajzkutató és Vincze Gábor, az Emlékpont történésze idézi fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.