Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 27. 11:15, péntek | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Gondolatban veled leszek Első világháborús katonaportrék és egyenruhák az Emlékpontban

Gondolatban veled leszek Első világháborús katonaportrék és egyenruhák az Emlékpontban

Egy portré, egy családi kép, mely a viszontlátás reménységét csepegtette a lövészárkok borzalmai és az otthoni várakozás nehéz pillanatai közé.

Az Emlékpont Kávézójában az első világháború kirobbanásához vezető szarajevói merénylet 100 évfordulóján katonákat és családtagjaikat megörökítő műtermi fotókból és másfél tucat korabeli egyenruha rekonstrukcióból nyílik kiállítás június 27-én, pénteken 17 órakor.

A Nagy Háború Kutatásáért Közalapítvány több mint egy tucatnyi műtermi fotográfiából válogató kiállítása az Emlékpont kávézójában az emberi kapcsolatoknak állít emléket. A szétszakítottság, a halál közelsége növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, szerelmekhez, barátokhoz való ragaszkodást. Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban.

A fekete-fehér fotók katonái elevenednek meg egy veszprémi, országos hírű szabóság által készített tizenhat egyenruha rekonstrukción. Az érdeklődők korhű katonaruhákat tekinthetnek meg, a Magyar Királyi Honvédség gyalogos tiszti egyenruhájától a vöröskeresztes nővérek tábori viseletéig, sőt a Lajta monitor matrózainak és tisztjeinek öltözetei is kiállításra kerültek.

A kiállításokat Dr. Kószó Péter alpolgármester nyitja meg ma 17 órakor az Emlékpontban. A szarajevói merénylet centenáriumára emlékező beszélgetésen Tóth István, a szegedi Fekete Ház történésze, Szenti Tibor író, néprajzkutató és Vincze Gábor, az Emlékpont történésze idézi fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.