Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Glaukómát okozhat a kávé?

Glaukómát okozhat a kávé?

Aki naponta legalább három kávét megiszik, az növeli a glaukóma kialakulásának kockázatát, ami látásvesztéssel, sőt akár vaksággal is járhat - figyelmeztetnek a Harvard Egyetem kutatói - számol be a Health Day.

Különösen a koffeinnel teli kávé nagymértékű fogyasztása függ össze a glaukóma kialakulásával. A kutatók azt találták, hogy aki napi három vagy négy koffeinnel teli kávét fogyaszt egy nap, az nagyban megnöveli a zöldhályog kialakulásának kockázatát.

Igaz, hogy a kávé fogyasztással számos jótékony egészségügyi hatást is felfedeztek már, de most azt találták, hogy aki három vagy annál több koffeines kávét fogyaszt egy nap, az nagyban növeli a betegség kialakulását, különösen akkor, ha a családi kortörténetében már előfordult a glaukóma.

A tanulmány szerzői ugyanakkor hozzáteszik, hogy ez az első ilyen kutatás, amelynek eredménye összefüggést mutatott ki a kávéfogyasztás és a glaukóma között, ezért még több megerősítő vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést tudjanak kimutatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: