Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Szeptember 07. 09:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

A KSH adatai szerint 2023 júliusában az ipar teljesítménye az előző évhez képest 2,6 százalékkal mérséklődött, míg az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtöki közleményében az adatok kapcsán kiemelte, hogy júliusban tovább folytatódott az ipar teljesítményének javulása. A háború és szankciók negatív hatása ellen bevezetett intézkedések - mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram - egyre inkább éreztetik hatásukat - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Összességében jó esély mutatkozik arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon.

Az államtitkár megállapította, hogy az export- és beruházás vezérelt magyar gazdaság húzóerejét mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás jelenti, ami a júliusi adatokból is egyértelműen visszatükröződik: ez a két ágazat járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar teljesítményének növeléséhez. Az ipari teljesítmény alakulására a fogyasztás csökkenése is hatással van, ezért a kormány a munkahelyek és a családok megvédése érdekében tovább küzd a háború és szankciók káros hatásainak semlegesítéséért. A Baross Gábor programokon túl ezt a célt szolgálják a Széchenyi Kártya Program kamattámogatott hitelei is - zárta közleményét a GFM államtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja