Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 16. 20:35, péntek | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva!” – Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony –

Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva!”  – Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony –

Ma bemutatkozott, s kora délután már több hetes országjáró útra indul a MÁV Csoport díszes Gábor Áron mozdonya.

A vasúttársaság a 200 éve született székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt tiszteleg a réz-fekete színekben felmatricázott járművel, amely júniusban a csíksomlyói búcsúra tartó Történelmi Székely Gyorsot is vontatja majd. A Gábor Áron mozdony ünnepélyes avatására Budapest-Nyugati pályaudvaron került sor, ma délelőtt, a Királyi Váró melletti vágányon. Az impozáns jármű a bemutatót követően egyből szolgálatba is áll: a 12 óra 23 perckor induló Kócsag IC vonatot továbbítja Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára. A mozdony heteken át járja az országot menetrend szerinti vonatokkal, majd június 6-án a Történelmi Székely Gyors szerelvényét és annak sok száz utasát viszi Erdélybe.

A Gábor Áron mozdony avatásán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is részt vett, aki beszédében hangsúlyozta:

„Fontos, hogy állami vállalataink minél nagyobb mértékben vegyenek részt történelmi hagyományaink megőrzésében. A MÁV Zrt. kezdeményezése nyomán a korábbi években átadott díszített mozdonyok közös történelmi múltunkat és sikereinket, határokon átívelő nemzeti közösségünket is megjelenítik. Így e kezdeményezéssel a vasúttársaság újabb részt vállal a magyar kultúrát és értékeket közvetítő tevékenységében. Idén a 200 éve született Gábor Áron tüzér őrnagy emlékét idézi a díszítés. A mozdony a csíksomlyói búcsúra induló Történelmi Székely Gyors vontatójárműveként hamarosan határainkon túl is bemutatkozik. Különleges és szimbolikus jelentőséggel bír ez ebben az esztendőben, amelyben először szavazhattak a magyar országgyűlési választáson a határainkon kívül élő magyar állampolgárok is."

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte:

„Dicső elődeink szerencsére vannak szép számmal. Vannak, akiknek szobrot állítanak, másokat könyvekben, versekben méltatnak, és vannak olyanok, akik emlékét egy-egy mozdony őrizheti. Ígérhetem: megtartjuk a jó szokásunkat, hogy kiváló nagyjaink emlékére feldíszítsünk egy-egy mozdonyt. Utasaink szeretik, és mi is szeretjük ezeket a szép járműveket."

A MÁV 5. matricázott mozdonya a „Rézágyú" – Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. Tavaly első ízben írt ki nyílt grafikai ötletpályázatot a vasúttársaság – ahogy idén, akkor is az Indóház Közlekedési Kiadóval együttműködve – egy korszerű TRAXX vontatójárművére kerülő „matrica" megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás a Mátyás király mozdonyra, amely azóta bejárta már az egész országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között, miként a Gábor Áron TRAXX is fog a jövőben. A mostani pályázatra az előző évihez képest több mint kétszer annyi, 107 alkotás érkezett. Közülük Zachar István veszprémi grafikus újszerű alkotását ítélte a legjobbnak a zsűri. A monumentális, több mint 100 négyzetméteres méretű matricát a kíváncsi szemek elől elrejtve, Hatvanban helyezték fel a járműre, e hét első felében.

Országjáró Gábor Áron! – A mozdony a mai ünnepélyes felavatását követően egyből szolgálatba áll: a 12 óra 23 perckor induló Kócsag IC vonatot továbbítva Nyíregyházára, majd onnan vissza a fővárosba. Első hétvégéjén menetrend szerinti vonatokkal többek közt Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza mellett Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon is megfordul. Azt követően is folyamatosan, heteken át járja az országot: Keszthelytől Miskolcig, Szegedtől Sopronig, Pécsig. A felmatricázott jármű június 6-án különleges útra indul, mikor is – a grafikai ötletpályázatban partner – Indóház Közlekedési Kiadó által szervezett Történelmi Székely Gyors szerelvényét továbbítja. T. Hámori Ferenc, a kiadó vezetője, a vonat főszervezője így fogalmaz: „A Történelmi Székely Gyors szervezése évről évre több tucat embernek biztosít értelmes munkát itthon és Erdélyben. A folyamatos megújulás jegyében, a MÁV-val együttműködésben vontathatja a Gábor Áron mozdony a szerelvényt, és külön öröm, hogy idén Sebő Ferenc énekes, zenész a vonat díszvendége."

­­­

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.