Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 28. 11:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Fronthétköznapok

Fronthétköznapok

Kiállítás és konferencia az első világháborúról az Emlékpontban.

A Hősök napi városi megemlékezésekhez kapcsolódóan Fronthétköznapok címmel nyílik időszaki kiállítás Szanka József magángyűjtő első világháborús gyűjteményéből május 29-én, pénteken 13 órakor az Emlékpontban.

A megnyitón köszöntőt mond Dr. Kószó Péter Hódmezővásárhely alpolgármestere, a tárlatot Dr. Marjanucz László tanszékvezető egyetemi tanár ajánlja a közönség figyelmébe. A vernisszázst követően, 14 órai kezdettel Momentumok az első világháború történetéből és emlékezetéből címmel rendez konferenciát a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény.

Az Emlékpont konferenciájának nyitóelőadásán Kiss Gábor Ferenc a Nagy Háború győzelmi esélyeiről tart referátumot, Pintér István Przemyśl 1914-15 évi ostromait mutatja be. Juhász Kálmán tábori lelkész első világháborús szerepvállalásáról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője számol be. Szőts Zoltán Oszkár, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatójának előadásában az első világháború emberveszteségeiről, a hősi halottakról és a hadigondozottakról esik szó. A Nagy Háború hódmezővásárhelyi emlékhelyeit, emlékműveit és emléktábláit Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze tárja a tanácskozás hallgatósága elé. A konferenciát Szidiropulosz Archimédesz, a Trianoni Szemle folyóirat főszerkesztőjének előadása zárja, melyben Károlyi Mihály szerepétől a Trianonig vezető "történelmi utat" tekinti át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.