Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 21. 11:03, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban szigorítják a korlátozások ellenőrzését

Franciaországban szigorítják a korlátozások ellenőrzését

A francia kormány a koronavírus fokozódó terjedése miatt szigorítja a kijárási korlátozások ellenőrzését az utcákon, a közutakon, a pályaudvarokon és a repülőtereken, arra emlékeztetve a lakosságot,

hogy a karanténszabályok értelmében nem engedélyezett elutazni víkendezni vagy vakációzni.

"Nagyon egyértelmű utasításokat adtunk ki annak érdekében, hogy minden pályaudvaron és repülőtéren ellenőrizzék, hogy csak olyanok utazhatnak, akiknek ez engedélyezett" - mondta Christophe Castaner belügyminiszter a BFM hírtelevízióban.

"Nem akarjuk azt az exodust látni, amit a múlt hétvégén" - hangsúlyozta Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár, jelezve, hogy az állami vasúttársasággal (SNCF) együttműködve csütörtökön befagyasztották a jegyvásárlásokat.

A dél-franciaországi Nizzában este 8 órától reggel 5 óráig kijárási tilalmat vezetett be Christian Estrosi polgármester, aki már csütörtökön lezáratta a város tengerparti sétányát a járókelők elöl.

"Jól tudjuk, hogy az egyetlen módszer a koronavírus ellen az, hogy akadályokat állítunk fel" - írta közleményében az egyébként fertőzött polgármester, aki otthoni karanténból vezeti a várost.

Párizsban a prefektúra Anne Hidalgo főpolgármesterrel együttműködésben lezárta a rakpartokat, az Eiffel-torony előtti Mars-mezőt, valamint az Invalidusok előtti teret a hétvégére. A közparkok és a terek már a hét eleje óta zárva vannak.

A kormány jelezte, hogy a kedden két hétre életbe lépett korlátozásokat feltehetően meg kell majd több hétre hosszabbítani. Az orvostársadalom a lakosság "teljes elkülönítését" szorgalmazza, amely a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetését jelenthetné. Emmanuel Macron államfő csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a franciák nem veszik elég komolyan a korlátozásokat, és még mindig túl sok időt töltenek a szabadban, de a kijárási tilalom általános bevezetése egyelőre nincs napirenden.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 78-cal 450-re emelkedett. A kórházban ápolt 5226 beteg közül csaknem 1300-an vannak intenzív osztályokon, akiknek fele hatvan év alatti. A járvány kezdete óta diagnosztizált több mint 12 ezer fertőzött közül 1600-an gyógyultan távoztak a kórházakból.

Jerome Salomon, a tárca járványügyi felelőse elmondta: a fertőzöttek közül többen a szaglás hirtelen elvesztésére panaszkodnak, ezért arra kért mindenkit, aki ezt tapasztalja önmagán, azonnal hívja fel telefonon a háziorvosát. A járványügyi szakember is arra kérte a franciákat, hogy ne utazzanak el víkendezni, mert az utazás során új érintkezésekkel elkaphatják, illetve terjeszthetik a vírust.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése