Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2023. Április 26. 11:21, szerda | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Folytatódnak a szúnyoggyérítések

Folytatódnak a szúnyoggyérítések

A következő napokban több vármegyében folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a folyók kisebb mértékű áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése, ezért az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezeléseket végeztek a folyók mentén és a Balatonnál, ezen kívül úgynevezett földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek.

A következő napokban légi úton vetnek be granulátumot a szúnyoglárvák ellen, Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál. Folyadékpermetezésre a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken kerül sor – írta a szóvivő.

Felidézte, hogy először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen, ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

A szóvivő emlékeztetett, hogy kora tavasszal még mindenütt hatékonyan lehet védekezni a vérszívók ellen a folyadék légi úton történő kijuttatásával, később azonban a sűrűbb lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést.

A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy a kerti munkák során is fordítson figyelmet a szúnyogírtásra – olvasható a közleményben.

(Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 27. 09:47, szombat | Sport

Szoboszlai góljával győzte le a Real Betist a Liverpool

Szoboszlai Dominik találatával a Liverpool FC labdarúgócsapata 1-0-ra nyert a Real Betis ellen a pénteken Pittsburghben rendezett felkészülési mérkőzésen.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti