Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Folyamatos a földgáztárolók újratöltése

Folyamatos a földgáztárolók újratöltése

A következő téli időszakra már áprilisban elkezdődött a felkészülés, a földgáztárolók újratöltése folyamatos - tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

A közleményben felidézték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a biztonsági készlet mennyiségét idén 915 millió köbméterről 1200 millió köbméterre növelte.

A kereskedelmi tárolókban lévő készletek esetében - a tárolás költségeit is figyelembe véve - a földgázkereskedők az optimális tárolási mennyiségre törekednek. Az egyetemes szolgáltatók minimális betárolási mennyiségét a jogszabályok alapján a MEKH határozza meg.

A kemény tél ellenére a fűtési szezonban zavartalan volt Magyarország gázellátása. Az elmúlt tél az előző öt évhez viszonyítva jóval hidegebb volt, ezért a 2016. december 1. és 2017. február 28. közötti időszakban -1,41 Celsius fokos átlag középhőmérséklet mellett 4,6 milliárd köbméter földgázt fogyasztott az ország, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest - hangsúlyozta az energiahivatal.

A megnövekedett fogyasztás ellenére a gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság garantált volt. Az ellátást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására nem volt szükség - közölte a MEKH.

Címkék: földgáz, gáz, tározó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.