Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2018. November 19. 10:39, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói

Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat legfiatalabb, „Y-generációs” nemzedékére irányította a figyelmet az Alföldi Galériában szombat délelőtt tartott tárlatvezetésén Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

Az idei képzőművészeti seregszemlére beadott művek közül 206 került kiállításra az Alföldi Galéria termeiben, s a tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki. Ők azok, akik számára a számítógép használata természetes módon tartozik a mindennapjaikhoz, így az informatika világához kapcsolódó jelenségek hatással vannak művészetükre.

Képiró Ágnes szólt a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat idei Tornyai-plakettes alkotójának, Ámmer Gergő művészetéről, aki szobrain láthatóak az alkotó tisztelete az antikvitás és a reneszánsz iránt, és firenzei tanulmányútjának hatásai mellett a mitológiai téma modern megkomponálásában az újító szándék is megjelenik. Gresa Márton képeiről a monitorok fényét idéző megvilágítás sugárzik. Utóbbi alkotóról ismert, hogy érdeklődése az animációk irányában is megmutatkozik, s ennek lenyomatát festményei is tükrözik.

De újszerű anyaghasználatról tanúskodik Kotormán Ábel Pihenő értelem című, diplomamunkaként készült plasztikája is, amely alkotásban a purhabot állította művészetének szolgálatába.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat december elejéig látogatható az Alföldi Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt