Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 12. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Fiatalok, iskolázottak, tehetősek - elvándorolnának

Fiatalok, iskolázottak, tehetősek - elvándorolnának

Nemzetközi felmérés szerint a fiatal, egyedülálló, iskolázott és anyagilag jobb helyzetben álló személyek azok, akik nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy külföldre költözzenek.

Fiatal, egyedülálló elvándorolna...

2008 és 2010 között végezte az adatfelvételt a Gallup 146 országra kiterjedő nemzetközi felméréséhez, amelynek során több mint 400 ezer felnőttet kérdeztek meg elvándorlási hajlandóságukról. A vizsgálat szerint nemzetközi szinten jellemző, hogy azok mutatnak nagyobb migrációs késztetést, akik fiatalok, egyedülállóak, magasabban iskolázottak, anyagi helyzetűk kedvezőbb, továbbá a helyi munkaerő-piacon alulfoglalkoztatottak. A kutatócég szerint világszerte mintegy 630 millió fő költözne külföldre.

Az eredmények szerint a 15-24 éves korcsoport tagjai közül 23 százalék, a 25-44 évesek körében már csak 15 százalék települne külföldre, a legidősebb korcsoportban ez az érték 10 százalék alatti. A közép- és felsőfokú végzettségűek esetében tízből kettő, az alapfokú vagy ennél alacsonyabb iskolai végezettséggel rendelkezők esetében tízből egy fő mutat migrációs hajlandóságot. A családi állapotot tekintve a házasok, elváltak, különélők mintegy 10 százaléka költözne, az egyedülállók viszont 25 százalékos arányban tennék ugyanezt. Anyagi helyzet tekintetében a jövedelemmel arányosan csökken a migrációs hajlandóság. Az alkalmazásban állók 13, az alulfoglalkoztatottak 20 százaléka gondol a kitelepülésre.

A fenti minta két kategóriát és egy országot kivéve minden régióban kimutatható. Észak-Amerika az egyetlen olyan földrajzi terület, ahol a Föld más régióival ellentétben az alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve a rosszabb anyagi helyzetűek mutatnak nagyobb költözési hajlandóságot az iskolázottabbakkal és tehetősebbekkel szemben.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.