Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 19. 09:24, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Fenntarthatósági pályán a MÁV

Fenntarthatósági pályán a MÁV

A vasúttársaság is csatlakozik a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz

Különleges tanórákkal, üzemlátogatások szervezésével és önkéntes szemétgyűjtéssel kapcsolódik a ma kezdődő Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz a MÁV. A fenntarthatóság jegyében zajló tematikus hét eseményeinek szervezésével, valamint a témahéthez kapcsolódó vetélkedő és pályázat ajándékainak és fődíjainak biztosításával a vasúttársaság kiemelt támogatóként járul hozzá az iskoláskorú gyermekek környezettudatos neveléséhez.

A március 22-ig tartó, iskolák bevonásával zajló témahét egyik kiemelt témaköre a közösségi közlekedés. Magyarország egyik legnagyobb közösségi közlekedést biztosító közszolgáltatójának vezetőjeként Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója a vasúttársaság fenntarthatóság érdekében ellátandó feladatairól tartott előadást az Országház Delegációs termében ma délelőtt rendezett nyitóeseményen.

Kerékgyártó József beszédében kiemelte, hogy a közösség és fenntarthatóság egymástól elválaszthatatlan kulcsfogalmak, hiszen az emberiség élhető jövője a közös, együttes erőfeszítéseinken múlik, amelyhez az egyéneknek és a közösségeknek – ezen belül a MÁV-csoporthoz hasonló nagyvállalatoknak – is felelősségükhöz mérten hozzá kell tenniük valamit. A fenntarthatóság elősegítésében a MÁV-csoport felelőssége kétszeres, mert miközben a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania utasai és üzleti partnerei számára, kiemelt figyelemmel kell lennie a környezetterhelésre, a fenntartható működés kialakítására ̶ fejtette ki előadásában a vállalatvezető.

A vállalatvezető kitért arra is, hogy a MÁV-csoport minden érintett területre kiterjedő környezetvédelmi stratégiát dolgozott ki. A vasút működése során keletkező szennyezés megelőzésére, illetve hatékony felszámolására a hulladékgazdálkodás, a levegő- és energiagazdálkodás, a zajvédelem, valamint a talaj- és vízvédelem területén is erőfeszítéseket tesz a vasúttársaság.

A környezetbarát működés érdekében végzett tevékenységekkel kapcsolatban Kerékgyártó József kiemelte, hogy a felújított, karbantartott sínek és berendezések gyorsabb, hatékonyabb és versenyképesebb közlekedést tesznek lehetővé, az egyre több villamosított szakaszon pedig a dízeleknél jelentősen alacsonyabb energiaigényű, környezetkímélőbb és kisebb zajterhelést okozó szerelvények szállíthatják az utasokat. A MÁV-START nagy hangsúlyt fektet a járműflotta folyamatos meg- és felújítására. A korszerű, villamos meghajtású és a fékezési energiát visszatápláló FLIRT motorvonatokhoz 2020-ban csatlakoznak a nagy kapacitású, emeletes KISS motorvonatok, amelyek 2020-tól a váci és a ceglédi elővárosi vonalon szállítanak majd utasokat.

Az idei Fenntarthatósági Témahét megszervezéséhez a MÁV-csoport kiemelt támogatóként járul hozzá. Ezen felül a Zöld Okos Kupa környezetvédelmi vetélkedő országos fordulójában részt vevők ajándékait és díjait, valamint az Utazz Velünk! elnevezésű pályázat győzteseinek fődíjait a vasúttársaság biztosítja.

A Fenntarthatósági Témahéten és a köré szerveződő eseményeken 1000-nél is több önkéntes vasutas vesz részt.

A vállalatcsoport vezetői és az egyes szakterületeken dolgozó munkatársak 25 helyszínen tartandó különleges tanórák keretében mutatják be a diákoknak a vasúttársaság mindennapjait. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója március 21-én Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájában tart tanórát. Völgyesi Zsolt stratégiai vezérigazgató-helyettes ugyanezen a napon két győri középiskolába – a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba és a Révai Miklós Gimnáziumba – látogat, pénteken pedig a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulói találkozhatnak a vasúti vezetővel. Emellett nyolc vasúti telephelyen 11 iskolai csoport üzemlátogatás keretében leshet be a kulisszák mögé.

A MÁV-csoport munkavállalói aktívan részt vesznek a témahéthez kapcsolódó TeSzedd! akcióban is: a vasúttársaság 1035 alkalmazottja 82 helyszínen önkéntesen gyűjti a nem vasúti tevékenységből származó, de vasúti területeken elhagyott hulladékot országszerte.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni