Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Március 19. 09:24, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Fenntarthatósági pályán a MÁV

Fenntarthatósági pályán a MÁV

A vasúttársaság is csatlakozik a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz

Különleges tanórákkal, üzemlátogatások szervezésével és önkéntes szemétgyűjtéssel kapcsolódik a ma kezdődő Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz a MÁV. A fenntarthatóság jegyében zajló tematikus hét eseményeinek szervezésével, valamint a témahéthez kapcsolódó vetélkedő és pályázat ajándékainak és fődíjainak biztosításával a vasúttársaság kiemelt támogatóként járul hozzá az iskoláskorú gyermekek környezettudatos neveléséhez.

A március 22-ig tartó, iskolák bevonásával zajló témahét egyik kiemelt témaköre a közösségi közlekedés. Magyarország egyik legnagyobb közösségi közlekedést biztosító közszolgáltatójának vezetőjeként Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója a vasúttársaság fenntarthatóság érdekében ellátandó feladatairól tartott előadást az Országház Delegációs termében ma délelőtt rendezett nyitóeseményen.

Kerékgyártó József beszédében kiemelte, hogy a közösség és fenntarthatóság egymástól elválaszthatatlan kulcsfogalmak, hiszen az emberiség élhető jövője a közös, együttes erőfeszítéseinken múlik, amelyhez az egyéneknek és a közösségeknek – ezen belül a MÁV-csoporthoz hasonló nagyvállalatoknak – is felelősségükhöz mérten hozzá kell tenniük valamit. A fenntarthatóság elősegítésében a MÁV-csoport felelőssége kétszeres, mert miközben a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania utasai és üzleti partnerei számára, kiemelt figyelemmel kell lennie a környezetterhelésre, a fenntartható működés kialakítására ̶ fejtette ki előadásában a vállalatvezető.

A vállalatvezető kitért arra is, hogy a MÁV-csoport minden érintett területre kiterjedő környezetvédelmi stratégiát dolgozott ki. A vasút működése során keletkező szennyezés megelőzésére, illetve hatékony felszámolására a hulladékgazdálkodás, a levegő- és energiagazdálkodás, a zajvédelem, valamint a talaj- és vízvédelem területén is erőfeszítéseket tesz a vasúttársaság.

A környezetbarát működés érdekében végzett tevékenységekkel kapcsolatban Kerékgyártó József kiemelte, hogy a felújított, karbantartott sínek és berendezések gyorsabb, hatékonyabb és versenyképesebb közlekedést tesznek lehetővé, az egyre több villamosított szakaszon pedig a dízeleknél jelentősen alacsonyabb energiaigényű, környezetkímélőbb és kisebb zajterhelést okozó szerelvények szállíthatják az utasokat. A MÁV-START nagy hangsúlyt fektet a járműflotta folyamatos meg- és felújítására. A korszerű, villamos meghajtású és a fékezési energiát visszatápláló FLIRT motorvonatokhoz 2020-ban csatlakoznak a nagy kapacitású, emeletes KISS motorvonatok, amelyek 2020-tól a váci és a ceglédi elővárosi vonalon szállítanak majd utasokat.

Az idei Fenntarthatósági Témahét megszervezéséhez a MÁV-csoport kiemelt támogatóként járul hozzá. Ezen felül a Zöld Okos Kupa környezetvédelmi vetélkedő országos fordulójában részt vevők ajándékait és díjait, valamint az Utazz Velünk! elnevezésű pályázat győzteseinek fődíjait a vasúttársaság biztosítja.

A Fenntarthatósági Témahéten és a köré szerveződő eseményeken 1000-nél is több önkéntes vasutas vesz részt.

A vállalatcsoport vezetői és az egyes szakterületeken dolgozó munkatársak 25 helyszínen tartandó különleges tanórák keretében mutatják be a diákoknak a vasúttársaság mindennapjait. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója március 21-én Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájában tart tanórát. Völgyesi Zsolt stratégiai vezérigazgató-helyettes ugyanezen a napon két győri középiskolába – a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba és a Révai Miklós Gimnáziumba – látogat, pénteken pedig a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulói találkozhatnak a vasúti vezetővel. Emellett nyolc vasúti telephelyen 11 iskolai csoport üzemlátogatás keretében leshet be a kulisszák mögé.

A MÁV-csoport munkavállalói aktívan részt vesznek a témahéthez kapcsolódó TeSzedd! akcióban is: a vasúttársaság 1035 alkalmazottja 82 helyszínen önkéntesen gyűjti a nem vasúti tevékenységből származó, de vasúti területeken elhagyott hulladékot országszerte.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel