Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2011. December 16. 14:02, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy, a YouTube videomegosztó portálon pénteken is látható, „törvényellenesen forgatott” felvétel miatt.

Amelyen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A portálra még szerdán feltett felvételen néhány másodpercig látható Timosenko, ágyában fekve, szokásos hajfonatával, amint a felvétel készítése ellen tiltakozva hevesen gesztikulál.

A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött, míg az ügyészség szerint csak „szimulál”. Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videofelvételen, amelyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt „törvényellenesen készítették”, és feljelentést kíván tenni.

A videofelvétel tévében történt sugárzásának feltehető oka az volt, hogy bemutassák: Timosenko jó ellátásban részesül, és olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna. „Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog” – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Számos ukrán blogger „gyalázatosnak”, illetve Timosenkóval szembeni „galádságnak” nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható, hűtőszekrénnyel, valamint a modern mellékhelyiségek. Hallható Timosenko hangja, amint azt mondja: „korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák”.

Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: folyamatban van a vizsgálat arról, ki készítette a videofelvételt.

A büntetés-végrehajtás előző nap honlapján fotókat tett közzé a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz–ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.

Címkék: Timosenko, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.