Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 07. 10:17, csütörtök | Belföld
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Feleannyi alkohol, kevesebb halott

Feleannyi alkohol, kevesebb halott

A jelenleg orvosilag helyesnek tartott italfogyasztás felére csökkentése angol tudósok szerint sok életet megmenthetne a szigetországban.

A mérsékelt alkoholfogyasztás szívvédő hatású, de jelentős különbségek vannak abban, hogy ki mit ért mértékletes iváson. Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja a brit orvosi hetilapban tette közzé tanulmányát arról, hogyan lehetne csökkenteni az alkohol okozta halálozást.
Számításaik kiindulópontja az volt, hogy az alkohol tizenegy súlyos és krónikus betegség - ötféle rosszindulatú daganat, koszorúér-betegség, szélütés, magas vérnyomás, májzsugor, epilepszia és cukorbetegség - kifejlődésében játszik szerepet. Ezek a kóros állapotok évente 170 ezer ember halálát okozzák Angliában.
Korábbi megfigyelések és nemzetközi statisztikák alapján az angol egészségügyi hatóságok eddig azt tartották biztonságosnak, ha a férfiak napi 3-4 egységnyi, a nők 2-3 egységnyi szeszes italnál nem fogyasztanak többet. (Egy egységnek 10 milliliter tiszta szesz számít, ami egy pohár sörnek, egy deci bornak vagy három centiliter tömény italnak felel meg.)
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ha az eddigi fejadagnak csak a felét innák meg az angolok, a szeszfogyasztáshoz köthető betegségekből eredő halálozások száma jelentősen csökkenne, és átlagosan 4600 emberrel kevesebb fejezné be életét minden évben. A becsült értékek a 2006-ban rögzített statisztikák alapján készültek.
A cikkhez hozzászóló szakemberek is fölfigyeltek a tanulmány táblázataiban közölt számokra, amelyek alapján a szívroham következtében elhunyt emberek száma az előbbi ajánlás betartása esetén kissé növekedne, mivel a mértékletes alkoholfogyasztás - kiváltképp vörösbor ivása a mediterrán konyha alapvető részeként - késlelteti a koszorúér-betegség kifejlődését. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a statisztikai értékelés alapján a szívbetegségből eredő halálozás évente átlag mintegy 850-nel több lenne ugyan, de jelentősen kevesebb ember halna meg rák vagy májzsugor következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;