Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Szeptember 13. 10:09, szerda | Helyi

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Fél évszázados, de ma is aktuális gondolatok

Előadás Luther asztali beszélgetéseiből a Református Ótemplomban

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve, Luther Márton asztala mellett ismerkedhetnek meg a vásárhelyiek a wittenbergi egyházújító gondolataival Marosán Csaba színművész tolmácsosában szeptember 14-én 19 órai kezdettel a Református Ótemplomban.

A reformáció gyökeresen megváltoztatta az emberiség történelmét, mindehhez elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai, melyek hozzájárultak a reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához. Az idős Luther wittenbergi házába gyakorta gyűltek össze az érdeklődő emberek a város, a vidék polgárai közül, de egyetemi hallgatókat, és messzi vidékről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször tanácsot kérni jöttek, de gyakori volt a Szentírás valamely részére vonatkozó kérdések tisztázása is. Luther doktor röviden és velősen mondta el hitéből fakadó véleményét. Ezeket a beszélgetéséket lejegyezték, melyekben Luther személyiségének vonásai keverednek a 16. századi hétköznapisággal - olvasható az egy órás előadás ajánlójában.

Marosán Csaba formabontó műsorában ‑ a fiatal színészművész reformáció kori énekeket is előad ‑ Luther alakját idézi fel. A wittenbergi asztali beszélgetésekből inspirált darabból megtudható, hogyan vélekedett a nagy reformátor a pénzről, és miért is tartotta fontosnak a házasság intézményét, de szó lesz a párkapcsolatokról, a gyermeknevelésről, az erényességről és a megbocsájtásról is. Az előadásból kiderül, hogy Luther ötszáz évvel ezelőtti gondolatai ma is aktuálisak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.