Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2021. Augusztus 18. 14:05, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Fejezetek a Vitézi Rend történetéből

Fejezetek a Vitézi Rend történetéből

A száz évvel ezelőtt lezajlott első nyilvános vitézavatás évfordulóján, augusztus 21-én, szombaton 15 órai kezdettel nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

A kiállítás egyedi tárgyait augusztus 19-én, csütörtökön 10 órai kezdettel mutatja be a sajtó munkatársainak Bernátsky Ferenc történész, a tárlat rendezője a Tornyai-múzeum földszintjén.

A vitézavatás száz éve című kiállítás relikviái döntően helyi gyűjtőktől és az egykori vitézek leszármazottaitól, családjaitól kerültek a vásárhelyi közgyűjteménybe. A két világháború közötti időszakot meghatározó társadalmi csoport, a Vitézi Rend jelentős tagsággal rendelkezett Hódmezővásárhelyen is. A jelenlegi kutatások körülbelül 250 vásárhelyi vitéz adatait ismerik. A tárlaton több tucatnyi családi fotón és portrén jelennek meg az egykori helyi rendi tagok, akik között például olyan jelentős személyek is voltak, mint vitéz Darvassy István festőművész vagy dr. vitéz Endrey Antal ügyvéd, felsőházi tag. Előbbi nagyméretű, egészalakos Horthy portréja fogadja a kiállításba betérőket; a kormányzót ábrázoló festményt Hódmezővásárhely városa rendelte meg 1939-ben.

A Tornyai-múzeum földszintjén jó néhány díszes, eredeti állapotban megmaradt vitézi oklevél is megtekinthető – a hősi erényt bizonyító háborús kitüntetésekkel –, valamint olyan érdekességek, mint egy vitézi szablya és fokos vagy Veszprém vármegye avatási pallosa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.