Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 15. 16:02, csütörtök | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam

Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam

Február 7-én indul a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az érdeklődő iskolások január 17-étől, szombattól regisztrálhatnak a www.gyermekvasut.hu weboldalon keresztül.

A négy hónapos képzést követően a gyerekek a nyár elején állhatnak először szolgálatba, a végzetteket júniusban avatják gyermekvasutasokká.

A képzés során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a leendő gyermekvasutasok a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában. A leendő gyermekvasutasok elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, szabályokat, majd vizsgát tesznek, hogy aztán a nyáron már teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és főként az utasokat. A végzetteket ünnepélyes keretek között júniusban avatják gyermekvasutassá. Természetesen mindeközben az általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk.

A tanfolyamra azok az iskolások jelentkezhetnek, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes; a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatóik és osztályfőnökeik hozzájárulnak a jelentkezéshez. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az októberben induló őszi tanfolyammal próbálkozhat legközelebb.

Jelenleg mintegy ötszáz gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat közel hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Tavaly nyáron 130-an váltak gyermekvasutassá. Ezzel sokuk talán évtizedekre a vasutas egyenruha, szakma mellett kötelezi el magát, mert gyakori, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására, vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok, sőt vasúti vezetők lehetnek.

További információ a jelentkezésről és a tanfolyamról: www.gyermekvasut.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk