Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2022. Január 23. 20:53, vasárnap | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Február 1-jétől jelentősen módosul a menetrend a kelebiai vonalon

Február 1-jétől jelentősen módosul a menetrend a kelebiai vonalon

Több szakaszon buszok szállítják az utasokat

Újabb jelentős fázisához érkezett a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása azzal, hogy február 1-jétől Délegyháza és Kelebia között vágányzár mellett folytatódik a kivitelezés. A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének első menetrendi üteme idén április 30-ig lesz érvényben.

Ebben az időszakban a vonatok csak Budapest és Délegyháza között közlekednek. A Délegyháza–Kiskunhalas–Kelebia szakaszon vonatpótló autóbuszokkal, valamint a Volánbusz helyközi és távolsági járataival lehet utazni, ezek közlekedése a lezárás idejére a térségben megváltozik, és átveszi az érintett települések teljes kiszolgálását.

A Délegyháza és Kelebia között életbe lépő módosítás havonta 50 ezer utast, a Budapest–Kelebia vonalon utazók mintegy negyedét érinti. A közúti buszos közlekedés és az átszállások miatt a Délegyházától délebbre lévő szakaszra, illetve szakaszról utazók Budapest és Kunszentmiklós-Tass között 20-30 perccel hosszabb eljutási idővel számolhatnak; Kiskőrös, Kiskunhalas, illetve Kelebia és a főváros között pedig 30-45 perccel növekedhetnek az átlagos eljutási idők. A vasúttársaság emiatt arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg az utazásukat. A MÁV honlapján a www.mav.hu/150 aloldalon is részletesen tájékozódhatnak.

A beruházásról (rákattintással lenyitható)

A vonatok és a buszok, pótlóbuszok közlekedése a felújítás ideje alatt
Néhány járat helyett egyes, Délegyházától délebbre lévő szakaszokon már január 31-én este, éjszaka is pótlóbusz közlekedik. Ezekről lentebb tájékozódhat.

Elővárosi közlekedés vonattal, illetve pótlóbusszal a főváros felől utazva

Vonatok

 • A Keleti pályaudvarról Délegyházára naponta minden állomáson és megállóhelyen megálló S25-ös jelzésű személyvonatok indulnak 4:34, 6:25-kor és 7:20-tól 23:20-ig óránként.
 • Munkanapokon 5:57-kor Z25-ös jelzésű zónázó vonat indul, amely Ferencváros és Pesterzsébet állomáson áll meg.
 • Munkanapokon 13:57-től 17:57-ig óránként G25-ös jelzésű sűrítő gyorsított vonatok indulnak, amelyek Soroksári út és Soroksár állomásokon nem állnak meg.

Pótlóbuszok

Délegyháza és Kunszentmiklós, Kálvin tér között pótlóbuszok közlekednek, melyek Délegyházán a vonatokhoz csatlakoznak 5 perces átszállási idővel. A pótlóbuszok Délegyházáról elindulva Kiskunlacháza és Dömsöd településközpontjainak, valamint Kunszentmiklós-Tass vasútállomás érintése után Kunszentmiklós, Kálvin térig közlekednek, ahol a városközpontban a Volánbusz járatai is megállnak, átszállási lehetőséget biztosítva Kiskunhalas felé. A pótlóbuszok mindig a csatlakozó vonatok viszonylatjelzésével közlekednek.

Elővárosi közlekedés vonattal, illetve pótlóbusszal a főváros felé utazva
Vonatok

 • Délegyházáról a Keleti pályaudvarra, naponta minden állomáson és megállóhelyen megálló S25-ös jelzésű személyvonatok indulnak 3:44, 4:42, 5:29-kor és 6:48-tól 21:48-ig óránként.
 • A munkanapi csúcsidőszakokban a Budapestre való eljutást segítik a 4:55-kor és 6:02-kor induló S25-ös vonatok.
 • Munkanapokon 7:15-kor és 16:15-től 18:15-ig óránként G25-ös jelzésű gyorsított vonatok indulnak, amelyek Soroksári út és Soroksár állomásokon nem állnak meg.

Pótlóbuszok

Kunszentmiklós, Kálvin térről Délegyházára pótlóbusz indul naponta 2:47-kor, 3:45-kor, 4:32-kor és 5:51-től 20:51-ig óránként, valamint munkanapokon 3:58-kor, 5:05-kor, 6:18-kor, 15:18-kor, 16:18-kor és 17:18-kor. A pótlóbuszok Kunszentmiklós-Tass vasútállomás, Dömsöd és Kiskunlacháza településközpontjainak érintése után érkeznek Délegyházára, ahol csatlakoznak a Keleti pályaudvarra 5 perccel később induló vonatokhoz. A pótlóbuszok mindig a csatlakozó vonatok viszonylatjelzésével közlekednek.

Átszállás nélküli eljutás a Volánbusszal

A Budapest vonzáskörzetében jelentkező utazási igények minél kedvezőbb, átszállás nélküli kiszolgálása érdekében a Volánbusz a vonatpótláshoz igazította a menetrendszerinti járatait, ezzel is segítve az elővárosban élők utazását.

Felváltva, órás követést biztosít a kétóránként Budapest, Népliget–M5-ös autópálya–M51-es út–51-es út–Kiskunlacháza–Kunszentmiklós–Szabadszállás–Kiskőrös–Kiskunhalas viszonylatban közlekedő autóbuszjárat (1115), valamint a szintén kétóránként Budapest és Kunszentmiklós között, Soroksáron át közlekedő járat (653). Munkanapokon a csúcsidőszakokban Kunszentmiklóson át Szabadszállásig további sűrítő járatok közlekednek. Emellett – ugyancsak munkanapokon, csúcsidőszakokban – a 60 percenként közlekedő járatokat további, Kunszentmiklósig közlekedő, vagy onnan induló, Soroksáron át közlekedő (653) betétjáratok is kiegészítik, összességében 30 percesre csökkentve a Kiskunlacháza–Kunszentmiklós szakaszon a követési időt.

Távolsági és regionális közlekedés a kelebiai vasútvonal déli szakaszán
Kunszentmiklós és Kelebia között a regionális közszolgáltatást a pályafelújítás ideje alatt a Volánbusz biztosítja menetrendszerinti buszjáratokkal. A Budapestről induló, illetve oda érkező távolsági utazásokhoz pótlóbuszt indít, valamint alternatív, kerülő útirányt javasol a vasúttársaság.

 • A Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vonalon a kétóránként közlekedő InterRégiókon kívül munkanapokon reggel egy új vonatpárral, valamint munkanapokon és vasárnap délutánonként két új vonatpárral bővül a vasúti kínálat, Kiskunfélegyházán biztosítva csatlakozást a Budapest és Szeged közötti InterCity járatokhoz.
 • A sűrítő személyvonatok munkanapokon Kiskunhalasról 4:30-kor, Kiskunfélegyházáról 6:38-kor; munkanapokon és vasárnap Kiskunhalasról 14:39-kor és 16:42-kor, Kiskunfélegyházáról 16:36-kor és 18:38-kor indulnak.

Budapest–Kiskunhalas, valamint Kecskemét, illetve Kelebia és Kiskunhalas közötti közlekedés

Kiskunhalasra eljutási alternatívát jelentenek a Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas-Baja InterRégió vonatok, amelyek kétóránként közlekednek és Kiskunfélegyházán a szegedi InterCity-khez csatlakoznak. Munkanapokon egy pár, valamint szombat kivételével minden nap délutánonként két pár sűrítő személyvonat is közlekedik Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas között.

Új buszvonalak Budapest és Kiskunhalas között:

Kunszentmiklós és Kiskőrös között nem közlekednek pótlóbuszok, ezen térség kiszolgálása a Volánbusz Budapest-Kunszentmiklós-Kiskunhalas közötti 653-as és 1115-ös járataival történik.A Volánbusz járatain a február 1-je előtt vásárolt Budapest-Kelebia vasútvonali bérletek érvényesek.

 • 653 Budapest – Kunszentmiklós (– Kiskőrös – Kiskunhalas)
 • 1115 Budapest – Kunszentmiklós – Kiskőrös – Kiskunhalas (gyorsjárat)

Az autóbuszok ütemes menetrend szerint, Budapest és Kunszentmiklós között óránként, Budapest és Kiskunhalas között kétóránként közlekednek: Népligetből minden páros óra:05-kor 653-as járat indul jellemzően Kunszentmiklósra, minden páratlan óra:05-kor pedig 1115-ös járat indul Kiskunhalasra. (A hajnali első 653-as járat a Népligetből egészen Kiskunhalasig közlekedik.)

Kelebia és Kiskunhalas között:

 • 5285 Kiskunhalas–Tompa-Kelebia
 • 5284 Szeged–Kelebia–Tompa–Kiskunhalas
 • 5221 Kecskemét–Kiskunhalas–Kelebia

Egyéb buszvonalak, melyek érintettek még:

 • 5046 Szeged–Kiskunhalas–Balotaszállás
 • 5282 Kiskunhalas–Balotaszállás–Pusztamérges
 • 5292 Kiskunhalas–Balotaszállás–Kisszállás–Mélykút


Az érintett Volánbusz járatokról és utazási alternatívákról itt tájékozódhat részletesen.

Kiskunhalas és Kecskemét

A szegedi InterCity vonatokhoz csatlakozva Kiskunhalas és Kecskemét között S250-es jelzéssel kétóránként – egy sűrítőjárattal – pótlóbuszok közlekednek Kiskőrös, Soltvadkert, Pirtó megállásokkal. Két pár pótlóbusz Kecskemét–Kiskunhalas–Kelebia között közlekedik, Kiskunhalas és Kelebia között tompai megállással.

A vonatpótló autóbuszok naponta:

 • Kecskemét vasútállomástól 7:20 és 21:20 között kétóránként, valamint 12:20-kor indulnak.
 • Kiskunhalas vasútállomástól 4:48 és 18:48 között kétóránként, valamint 15:48-kor indulnak; Kiskőrös vasútállomástól, Soltvadkert autóbusz váróteremnél, Pirtó községháza autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
 • A Kecskemétről 7:20-kor és 12:20-kor induló pótlóbusz Kelebia vasútállomásig közlekedik. A Kiskunhalasról 8:48-kor és 15:48-kor induló pótlóbuszok Kelebia vasútállomástól indulnak 8:03-kor és 15:03-kor. A hosszabb útvonalon közlekedő pótlóbuszok Tompa autóbusz váróteremnél is megállnak.

Kiskunlacháza-Kiskunhalas és Kelebia közötti Volánbusz-járatok

 • A Kiskunlacháza–Kiskunhalas szakasz esetében – az elsősorban Budapestre irányuló utazási igények minél kedvezőbb, átszállás nélküli kiszolgálása érdekében – Budapest, Népliget–M5-ös autópálya–M51-es út–51-es út–Kiskunlacháza–Kunszentmiklós–Szabadszállás–Kiskőrös–Kiskunhalas viszonylatú autóbusz-járatok közlekednek, kétóránkénti követési idővel. A járatok követési idejét 60 percesre egészítik ki a Budapest és Kunszentmiklós között Soroksáron át közlekedő járatok. Munkanapokon csúcsidőszakban Kunszentmiklóson át Szabadszállás végállomással további sűrítő járatok közlekednek.
 • Ugyancsak munkanapokon csúcsidőszakokban a 60 percenként közlekedő járatokat további, Kunszentmiklósig közlekedő vagy onnan induló, Soroksáron és Apajon át közlekedő járatok egészítik ki, összességében 30 percesre csökkentve ezen szakaszon a követési időt.
 • A Kiskunhalas–Kelebia szakasz esetében a Volánbusz meglévő közszolgáltatási kínálatának jelentősebb mértékű bővítésével biztosítja a térség közlekedését a vasútvonal lezárása idején, az érintett települések kiszolgálására az 5285-ös vonalon több járat indul, az 5046, 5282, 5284 és 5292 számú vonalakon induló járatok pedig módosított menetrenddel közlekednek.

Az utasoktól és a lakosságtól türelmet és megértést kérünk a felújítás alatt várható kellemetlenségekért!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 02. 15:32, kedd | Helyi

Barangolj a Borongolóval – vonattal és Tokajbusszal!

Új, vasúttal összehangolt autóbuszjáratok segítik a tokaji borvidék felfedezését

2022. Augusztus 02. 15:27, kedd | Helyi

Megindult a vasúti teherforgalom a Szeged, Röszke és az országhatár között

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a MÁV beruházásában megvalósuló Szeged–Röszke vasútvonal felújítása. Elkészült a vasúti pálya, így augusztus 1-jén este megindulhattak a tehervonatok.

2022. Augusztus 02. 15:20, kedd | Helyi

Augusztus elsejétől félóránként jár a vasútvillamos

Sikeresen zárult a TramTrain tavasz óta tartó ingyenes utasforgalmi próbaüzeme,

2022. Augusztus 02. 15:13, kedd | Helyi

Kedvező tapasztalatok a balatoni főszezon közösségi közlekedési utasforgalmában

Javában tart a főszezon a Balatonnál, sokan keresik fel a tavat – méghozzá egyre többen a közösségi közlekedést választják utazásukhoz.