Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 28. 16:06, hétfő | Helyi
Forrás: Turbók Zsombor Arrabonamédia

Fagyasztott embrió beültetés előtt

Fagyasztott embrió beültetés előtt

Előfordul, hogy a lefagyasztott embriók akár éveket is várhatnak arra, hogy beültessék, felélesszék őket. Hazánkban több ezer életkezdemény pihen -190 Celsius fokon, amelyek nem biztos, hogy valaha emberré fejlődhetnek.

Nem azon a helyen történik a beültetés az esetek többségében, ahol az embriókat tárolják, így el kell juttatni őket egyik helyről a másikra. A fagyibabákat felhasználás előtt kellő szakértelemmel, tapasztalattal, speciális körülmények között ébresztik fel. A lombikprogramban sok jó minőségű embrió fejlődik, de előfordul, hogy nem ültethetik be mindet az anya méhébe. Ilyenkor későbbi felhasználásra tárolják el, így lefagyasztják őket.

Több oldat segítségével dehidratálják az életkezdeményeket, így kerülve el azt, hogy a fagyasztás során károsodás érje őket. Ezután bekerülnek a fagyasztógépbe, amely kb. két óra alatt – 180 Celsiusra hűti le őket. Az embriókat ezután fagyasztó tárolóban, folyékony nitrogénben tartják felhasználásig. Amikor a beültetés ideje eljön, kiolvasztják őket. A folyamat szinte ugyanaz, mint fagyasztáskor, talán egy kicsit gyorsabb, csak a sorrend fordított.

Általában burokvékonyítással segítik az embriók megtapadását a beültetést végző szakemberek a könnyebb, gyorsabb beágyazódás érdekében. Érdemes azonban tudni, hogy a fagyasztás veszteséggel járhat, így nem lesz alkalmas minden lefagyasztott sejt beültetésre a kiolvasztás után. A későbbi fejlődési stádiumban lefagyasztott embriók esetében kitűnik, hogy egészségesen fejlődnek-e, kisebb eséllyel élik túl a mélyfagyasztást.

A friss és fagyasztott embriókból született kisbabák súlyát, egészségügyi értékeit a Brit Termékenységi Társaság vizsgálta kutatásban. Ezekből kitűnt, hogy a fagyasztott embriók születéskori súlya 253 grammal volt magasabb friss társaikénál, mindössze alig 4 százalékuk született 2,5 kilogramm alatti testsúllyal, szemben a másik csoport 11 százalékával. A kutatók megfigyelték, hogy a fagyasztott embriók több időt töltenek az anyaméhben, nagyobb súllyal látják meg a napvilágot a belőlük fejlődött kisbabák, mint a friss beültetéssel fejlődő társaik. Pontosan nem lehet tudni, mi áll a háttérben, de valószínűleg az játszhat közre, hogy a fagyasztott embriók beültetése előtt a méhet nem stimulálják, mint a friss beültetések előtt.

Több száz fagyasztott minta szállításában szerzett már tapasztalatot a TamTraCo. Céljuk, hogy a kellő helyen, időben álljon rendelkezésre az embrió, ezáltal is hozzájárulva az új élet elindulásának sikeréhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.