Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2012. Január 12. 07:10, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Ezúttal örömmel utazunk a pokolba

Ezúttal örömmel utazunk a pokolba

A túlzott elvárás ezúttal biztosan nem nyomja majd agyon a magyar férfi kézilabda-válogatottat.

A szövetség becsületes küzdelmet vár a halálcsoportba kerülő Mocsai-csapattól. A kapitány bízik az ellenfelek „nagy mellényében”, a játékosok mentalitásában, no meg abban a több ezer magyar szurkolóban, akik a hét végén Újvidék felé veszik az irányt.

– A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a csehek voltak az „oroszok” a csoportunkban a vb-, Eb-, olimpiai címvédő franciák és a mindig esélyes spanyolok mellett. Akkor kizuhantunk a kvartettből, mire számíthatunk a szerbiai Eb-n?
– Hatalmas különbség, hogy ezúttal volt egy világbajnokság az Eb előtt, ahol már kvalifikáltuk magunkat a tavaszi olimpiai selejtezőre, így mostani szereplésünk az Európa-bajnokságon relatívvá vált. Két éve nem volt az. Másfelől viszont ambivalens érzéseim vannak, hiszen akár úgy is emelt fővel búcsúzhatunk, hogy egyetlen meccset sem nyertünk. A franciák és a spanyolok világbajnokságokat, olimpiát nyertek a közelmúltban, az oroszok pedig mindent mozgósítani fognak az olimpiai kvalifikáció megszerzése érdekében. Mi azonban a tapasztalatgyűjtés mellett arra készülünk, hogy meglepést okozzunk Szerbiában. A csoportellenfelek több helyütt azt nyilatkozták, hogy ellenünk két ponttal kalkulálnak, talán erre is lehet majd építkezni.

– Császár Gábor néhány napja azt nyilatkozta, hogy miután a franciák már megszerezték az olimpiai kvótát, elképzelhető, hogy nem fognak teljes erőbedobással küzdeni a csoportmeccseken. Van realitása a felvetésnek?
– Én mindenkinek tisztelem a véleményét, de a jóléti társadalomban felcseperedett fiatalokat, az itt formálódó csapatokat hidegen hagyja, hogy milyen meccsen kell teljesíteni. Ők a nagy nyomás alatt sem játszanak félelemből, az ott alkalmazott sportpszichológia már régen rájött arra, hogy erre nem lehetne csapatot építeni. Felismerték, hogy nincs szükség arra, hogy állandóan nyomás alá helyezzék a játékosokat, akik így várják a nagy tétre menő küzdelmeket, sőt a pályán virulnak ki a döntő meccseken, a legjobb teljesítményt tudják nyújtani ekkor. A franciák Eb-t akarnak nyerni, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a sérült Accambray és a derékbántalmakkal küzdő Guigou is ott van a keretben.

– Mindent felteszünk az első, oroszok elleni meccsre?
– Mi minden meccsre felteszünk mindent, nincs spórolnivalónk. Az a 20-22 ember, aki a világ élvonalában kézilabdázik Magyarországról, itt van a keretben, tizennyolcan Szerbiába is elutaznak. Ennek a csapatnak hatalmas erénye, hogy mentalitásával minden csapat ellen életben tudja tartani a győzelmi reményeket. Ez így van jól, egy magyar válogatott csak így viselkedhet.

– Minden csoportmeccsre más taktikával készültek?
– Van egy felépített alaptaktikánk, emellett pedig minden meccsre kidolgoztunk speciális stratégiákat is. Az oroszok elleni védekezési terv már múlt héten is kész volt, holnap már a nyitott védelem elleni gyakorlás következik. A begyakorlás mértéke meghatározza az eredményességet.

– Szerdán immár a biztos hiányzók közé sorolta az irányító Lékai Mátét…
–…szerda reggel dőlt el, hogy sajnos nem vehet részt a tornán.

– Melyik poszton várható még az egy kimaradó?
– A védőspecialista, a balátlövő és az irányító posztokon játszók közül kerül majd ki az illető.

– Korábban ön is említette a szurkolótábor fontosságát, több ezren biztathatják Újvidéken a válogatottat. Futballban ismert a 12. játékos fogalma, mi a helyzet a kézilabdával?
– Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy világversenyen ez nem sorsdöntő. Az Eb-nek és a világbajnokságnak „objektivizálják” a hangulatát, ezáltal a szurkolók nem mindig tudnak olyan mértékben segíteni, mint más találkozókon. Kedden megkerestek egy délvidéki rádiótól, és arról kérdeztek, vajon mennyien drukkolnak majd a csapatnak Újvidéken. Őszintén meglepett a kérdés. Abban reménykedem, hogy az anyaországból és Vajdaságból érkező 4-6000 magyar ember megtölti majd a csarnokot, és hazai pályát, igazi poklot teremt majd. Ha ez megvalósul, jó néhány ponttal többet nyerhetünk, mint terveztük.

– Vetési Iván említette, hogy premizálási szempontból az első nyolc hely valamelyikével járhat jól a csapat. Van a szövetség vagy ön által meghatározott elvárás a csapattal szemben?
– A szövetség teljesen korrekt módon az első nyolc pontszerző hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul, ami minden sportágban az olimpiai hierarchia szempontjából szükséges. A másik követelmény, hogy a csoportban minden meccset becsülettel küzdjünk végig. Ott majd úgyis elválik, mennyire vagyunk tehetségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 19:54, szombat | Sport

Ez igazi rally lesz!

Idén 2024-ben a Diósgyőr ralin P14-es kategóriában állsz rajthoz Velezdi Eszter navigátoroddal.

2024. Május 25. 19:51, szombat | Sport

Egy dobogós Diósgyőr ralis eredménynek örülnénk!

Beszélgetés Kronome Ákos autóversenyzővel, nagy megmérettetés előtt.

2024. Május 25. 08:12, szombat | Sport

Férfi kézilabda NB I - Előnyben a címvédő Veszprém a döntőben

A címvédő Veszprém házigazdaként 35-28-ra legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I döntőjének első, péntek esti mérkőzésén.

2024. Május 24. 23:28, péntek | Sport

Versenyzői rutinja a Top15-be repítette Gender Tamás Juniort!

Gender Tamás Junior a WSK - Open Series International Circuit La Conca - OKJ kategóriában 2024.05.07-11. között versenyzett.