Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Február 15. 15:49, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Esküvői relikviákat vár a Tornyai-múzeum

Esküvői relikviákat vár a Tornyai-múzeum

A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum.

A vásárhelyi közgyűjtemény a 20. századtól kezdődően napjainkig várja az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit – legyen szó ruhákról, fényképekről vagy meghívókról.

A Tornyai-múzeum néprajzi gyűjteménye számos érdekes és izgalmas fotót, ruhát és egyéb relikviát mutatott be az elmúlt években kiállításain és a Házasság Hete rendezvényein. A múzeum bejáratánál jelenleg egy, a múlt század harmincas éveiből származó menyasszonyi ruha és egy évtizeddel későbbi vőlegény öltözet állítja meg eleganciájával az arra járókat. A mostani gyűjtés célja e kollekció bővítése és azokból egy jövőbeli kiállítás létrehozása.

Az esküvői gyűjtés nem korlátozódik az archív fotókra és ruhákra, az intézmény szakemberei a házasságkötés és az azt követő lakodalom más tárgyi emlékeit is várják, mint például cipőket, kiegészítőket, fátylakat, fejdíszeket, csokrokat, bokrétákat, nyakkendőket, valamint meghívókat, táviratokat és kísérőkártyákat, gyűrűpárnákat, illetve köszönőajándékokat – és a sor még hosszan folytatható lenne. A közelmúlt emlékei közé tartoznak a „nagy napról” készült videófelvételek vagy éppen a tavalyi évben megjelent „kényszerű divat”, az esküvői maszk is.

A gyűjtési felhívásra jelentkezni az intézmény központi elérhetőségein, a +36 62242224-es telefonszámon vagy a tjm@tjm.hu e-mail címen lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a