Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2014. Június 18. 14:25, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Eredeti Koszta levél - hamis művön a Múzeumok éjszakáján

Eredeti Koszta levél - hamis művön a Múzeumok éjszakáján

Rendhagyó feladvánnyal várják a látogatókat a Tornyai János Múzeumban.

Egy különleges Koszta hamisítványt rejtenek el a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum Koszta kiállításán; az oda nem illő művet a látogatóknak kell megtalálniuk június 21-én, a Múzeumok éjszakáján. A festmény különlegessége, hogy a hátuljára egy eredeti Koszta József által írt levelet ragasztottak, amelyet írásszakértői tanúsítvány is alátámaszt, valamint egy illegális kiállítási igazoló címkével is ellátták a "műalkotást". A különleges mű hátulját és történetét Nagy Imre múzeumigazgató mutatja be a sajtó képviselőinek június 19-én, csütörtökön 13 órakor a Tornyai János Múzeumban. Az eseményen Kruzslicz Ferenc virágkötő mester készít el egy Koszta csendéletet a Múzeumok éjszakájára készülve!

Szombat este, a Múzeumok éjszakáján Koszta József gyűjteményes kiállítása kapja a főszerepet a Tornyai János Múzeumban, Hódmezővásárhelyen. A tárlaton feltűnik Annuska, a mester múzsája és későbbi felesége, aki nemcsak szóba elegyedik, hanem közös fotóra is összeáll a látogatókkal. A est folyamán egy Koszta kvízzel várják a múzeumba betérőket: a feladatsor legfontosabb kérdése az lesz, hogy melyik kiállított alkotás a kakukktojás a kiállításon? Este fél tízkor Virágnak virága címmel Kruzslicz Ferenc virágkötő mester készíti el Koszta József virágcsendéleteit, a Városi Vegyes kar pedig virágdalokat énekel.

A Tornyai János Múzeumban szombat este Plohn József fotóművész emlékére nyílik kamara-kiállítás, a múzeum udvarán drón reptetést tartanak ‑ a különleges jármű az épület felett lebegve a légi régészet lehetőségeibe enged bepillantást ‑, a legkisebbeket bélyegfoglalkozásra várják, valamint bélyegeken mutatják be a régészeti világörökségeket is. A múzeum bejárata előtt egy a századforduló vidám hangulatát megidéző fotószalon ver sátrat, 19 órától malombajnokságot rendeznek a nemrégiben in-situ feltárt, Árpád-kori malomjáték másán.

A múzeumi éjszaka fináléja, a Tornyai épületének fényfestése lesz a dr. Rapcsák András úton. A Tornyai János Múzeum világos színű szárnyára a múzeum történetét, a gyűjtemények legszebb darabjait és a Koszta műveket bemutató zenés videóanimációt vetítenek 23.30-tól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.