Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 15. 10:47, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Érdekes és izgalmas az interaktív kiállítás

Érdekes és izgalmas az interaktív kiállítás

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók

A Vásárhelyen és környékén lezajlott régészeti feltárások eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum csütörtökön megnyílt Építés alatt. Régészeti Pillanatképek Hódmezővásárhelyről 2013-2019 című kiállítása.

– Az elmúlt hét-nyolc évben a város környékén lezajlott beruházásokhoz kapcsolódó ásatásoknak köszönhetően a vásárhelyi közgyűjtemény régészeti gyűjteménye megduplázódott ¬– fogalmazott a kiállításra érkezetteket köszöntve Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kijelentette: a most megnyílt tárlat nemcsak a feltárások eredményeit és leleteit mutatja be a neolitikum korától a korai újkorig, hanem a régészet módszereibe is beavatja a látogatókat.

– A Tornyai János Múzeum új kiállítása azt bizonyítja, hogy egy tárlat lehet érdekes és izgalmas is –mutatott rá Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében, rámutatva, hogy a múzeum interaktív kiállítása ideális családok számára is, hiszen amíg a szülők a tárgyakat szemlélik és a hozzájuk tartozó információkat elolvassák, a gyerekek a felfedezhetik az ásatás örömeit a terepasztal távirányítású markolójával, vagy kipróbálhatják, hogyan jelez a fémkereső műszer.

– A kiállítás a legtöbb tárlattól eltérően nem tematikus vagy kronologikus – szögezte le a kurátora, Csányi Viktor régész-muzeológus –, s nem véletlenül nélkülözi az első teremben bemutatott tárgyak és azok korának részletes bemutatását, célunk az volt, hogy gyönyörködtessenek maguk tárgyak!

A második teremben a látogatók nemcsak megismerhetik régészek által a legtöbb esetben a kíváncsi szemek elől elzárt régészeti feltárásokon használt eszközöket és módszereket, hanem többet ezek közül maguk is kipróbáltatnak, míg a harmadik teremben vetített diafilm és kiállított fotók mutatják meg az 1930-1980-as évek régészeinek tevékenységét. Csányi Viktor elmondta: a régészet alapvető módszere, az ásatás nem sokat változott félszáz év alatt, viszont a ma régészeit számos olyan eszköz és eljárás segíti, amelyet ezek alatt az évtizedek alatt fejlesztettek ki.

A kiállítás január 10-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban, azonban a közgyűjtemény által a tárlat online megjelenítésére a elnyert támogatásnak köszönhetően a finisszázst követőben is elérhetőek maradnak Vásárhely régészeti pillanatképei a virtuális térben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni