Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 16. 15:34, csütörtök | Helyi

Első alkalommal köszönti az őszt az alföldi retró hétvége

Első alkalommal köszönti az őszt az alföldi retró hétvége

A már jól ismert balatoni vonalak mellett szeptember 18-án és 19-én Szeged és Békéscsaba között is megcsodálhatók a MÁV-START retró járművei.

Lehetőség lesz múltidéző vonatokkal utazni, amiken korabeli mozdonyok, az eredeti állapot szerint felújított kocsik vagy éppen az Utasellátó adott korszakra jellemző finomságai fokozzák a retró élményt. A Volánbusz nosztalgiajárataival pedig vasárnap felfedezhetők Szeged nevezetességei is.

A retró hétvégén Szeged és Békéscsaba között szinte minden személyvonat retró szerelvényként közlekedik. Forgalomba áll a korábbi retró hétvégékről már ismert csíkos Szergej mozdony a hozzá tartozó négy vékonycsíkos Rába gyorsvonati kocsival. A balatoni hétvégékről ismerős lesz a retró classic ingavonat, a korabeli festésű Csörgővel és olajzöld szerelvényével, valamint a retró Bz motorvonat a hozzá illő kocsikkal.

Újdonság lesz az MDa motorkocsi megjelenése, amely ezen a hétvégén két vékonycsíkos Rába kocsival lesz látható. Ezeken felül lehet utazni classic Csörgő mozdonyos vonattal az utolsó NDK-s gyártású 1. és 2. osztályú fülkés kocsikkal, amelyek rövid időn belül búcsúznak a mindennapi forgalomból, valamint forgalomba áll egy Púpos mozdony, melynek szerelvényében az utolsó két megmaradt klasszikus műbőr üléses sebesvonati kocsi fog közlekedni.

Budapest – Békéscsaba retró InterCity

A retró hétvége helyszínének megközelítése céljából, valamint a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve, Budapest és Békéscsaba/Lőkösháza között ezen a hétvégén két retró InterCity vonat is forgalomba áll. Ezeken a járatokon komfortkocsit komfortkocsit tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol mélyen hátradönthető, forgatható ülések várják az utasokat. A komfortkocsi 2. osztályú menetjeggyel és helyjeggyel vehető igénybe. A szerelvényben megtalálhatók ezen felül olyan kocsik, amelyekkel annak idején az első InterCity vonatok indultak, ezekben helyjegy nélkül utazhatnak. A Keleti pályaudvarról 6:10-kor induló Békés InterCity vonatban étkezőkocsi is elérhető lesz.

Szeged – Budapest retró InterCity

Szegedről Budapestre a 18:45-kor induló Hírös InterCity vonaton étkezőkocsi is megtalálható lesz, és az új járművek folyamatos érkezésével a mindennapi forgalomból hamarosan búcsúzó komfortkocsin lehet utazni.

Retró Utasellátó étkezőkocsik

A retró hétvégén ismét elérhető az Utasellátó klasszikus megjelenésű étkezőkocsija, ahol olyan finomságok is választhatók, mint a hortobágyi palacsinta, paprikáscsirke, marhapörkölt, rántott sertésborda, töltött paprika vagy bélszínjava, amelyek minőségi borokkal és klasszikus édességekkel fogyaszthatók. A kínálatban a helyi ízek kedvelői is megtalálják kedvenc fogásaikat, szegedi halászlé, valamint csabai kolbászos hidegtál is elérhető.

Az étkezőkocsival a Budapestről 6:10-kor induló Békés IC szerelvényen, a Békéscsabáról 15:47-kor induló szegedi személyvonatban, valamint a Szegedről 18:45-kor induló Hírös IC-járaton találkozhat az utazóközönség, de napközben kb. 9:30 és 15:00 között Békéscsaba állomás 1a vágányán is rendelkezésre áll a vendégek számára.

Gőzvontatású nosztalgia gyorsvonatok

A MÁV Rail Tours szervezésében a menetrend szerinti személyvonatokon kívül ezen a hétvégén gőzmozdonyos nosztalgiavonatokkal is lehet utazni. A muzeális, párnás és fapados kocsikból és bisztrókocsiból álló járatokon átélhető a múlt századi utazási élménye. A vonatot a legendás 424-es gőzmozdony fogja húzni. Ezeken a nosztalgiavonatokon a MÁV-START menetjegyei nem érvényesek, a helybiztosítást is tartalmazó jegyek a MÁV Rail Tours oldalán kaphatók.

Retró Volánbusz járatok

Vasárnap a napfény városa a Volánbusz gyönyörűen felújított Ikarus 266-os autóbuszával is felfedezhető. A Szegedi Dómot, Széchenyi teret és a Víztornyot is érintő városnéző járatok 11:30-kor illetve 13:00-kor indulnak Szeged vasútállomás elől (Indóház tér) kb. 60 perces útjukra. A menetjegyek elővételben a Volánbusz oldalán, vagy a készlet erejéig az autóbusz-vezetőtől kaphatók 1000 forintos áron.

Nosztalgia villamosok Szegeden

A retró hétvégéhez az SZK is csatlakozik, mindkét nap K jelzéssel nosztalgia villamos indul Szeged Pláza – Tarján – Vadaspark – Széchenyi tér – Szeged vasútállomás – Szeged Pláza útvonalon, amelyek Rókus állomáson csatlakoznak a Békéscsaba és Szeged között közlekedő személyvonatokhoz. A nosztalgia Bengáli villamosok normál díjszabással vehetők igénybe. A nosztalgia villamosok menetrendje elérhető az SZKT oldalán.

Retró Alföldi napijegy

A hétvégén Békéscsaba és Szeged között a MÁV-START járatain korlátlan számú utazást lehetővé tevő napijegy is váltható 990 forintért. A Retró Alföldi Napijegy elérhető a MÁV alkalmazásban is, bármely, a vonalon közlekedő járatra rákeresve.

A retró hétvége programja a vasúttársaság honlapján érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.