Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2014. Április 28. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Élő MúzeumCafé Kosztaról - nem csak az Alföld festőjéről

Élő MúzeumCafé Kosztaról - nem csak az Alföld festőjéről

Hatvanhat éve nem volt akkora gyűjteményes kiállítása Koszta Józsefnek "az Alföld festőjének", mint ami most látható a Tornyai János Múzeumban.

Holnap, április 29-én 17 órakor Koszta alkotásai között Élő MúzeumCafé beszélgetésen idézik meg az egyik legjelentősebb magyar festőművész alakját. Az est meghívott vendégei: Szinyei Merse Anna és Fertőszögi Péter, a kiállításkurátorai, Nagy Imre múzeumigazgató, valamint Martos Gábor, a MúzeumCafé folyóirat főszerkesztője.

"Nem maradt nekem más, mint a magyar föld, magyar szív és magyar vér, ezek segítettek munkálkodásomban, elértem hosszas küzdelemmel azt, hogy minden művészi tényező elismeri képeimben a magyar jelleget úgy itthon mint külföldön, ami boldogít, de a szegénység megmaradt" - írta Koszta József mintegy vádiratként a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1939-benkiküldött művész-kataszteri kérdőívére. Habár Koszta egyéni hangú festészetét, különleges tehetségét már legelső kiállítási jelentkezésétől fogva megkülönböztetett szakmai figyelem kísérte, mégis több mint hat évtizednek kellett eltelnie a mester halálát követően ahhoz, hogy életművét egy átfogó kiállításon és kötetben mutassák be. Pedig Koszta alkotásaiból az állam folyamatosan vásárolt a múzeumok számára, a műgyűjtők az 1917-esnagysikerű kiállítása óta szívesen illesztik festményeit gyűjteményükbe, az aukciókon is kelendőek képei, valamint a mester egyike a széles körben hamisított magyar festőknek.

Az Élő Múzeumcafé beszélgetés résztvevői arra a kérdésre próbálnak hozzávetőleges választ adni, hogy ki is volt tulajdonképpen ez a rendkívül szegény körülmények közül a maga erejéből felemelkedett, sokat nélkülöző,küszködő és legendásan szerény életvitele mellett művészeti kérdésekben kérlelhetetlenül igényes nagy magyar festő? Szinyei Merse Anna, a hódmezővásárhelyi kiállítás vezető kurátora és a Koszta monográfia szerzője évtizedek óta elkötelezett híve a mester munkásságának. Mind a Magyar Nemzeti Galéria több mint húsz évig fenn álló állandó kiállítására, mind az általa rendezett külföldi és magyar kiállításokra a megszokottnál nagyobb számban válogatott be Koszta-festményeket. Koszta életében aránylag gyakori magyar és nemzetközi kiállításokon kívül sokszor állított ki Budapesten. Utolsó gyűjteményes tárlata óta a halála előtti évben, 1948-ban nyílt meg a Nemzeti Szalonban, miután az elsők között tüntették ki nagyszerű életművét Kossuth-díjjal érthetetlen módon csak vidéki városokban rendeztek egyéni kamara kiállításokat, holott a két világháború közötti művészetet, illetve az alföldi festészetet bemutató tárlatokon kiemelt helyet biztosítottak számára mind bel-, mind külföldön, és remekművei kivétel nélkül mindenütt a legnagyobb elismeréssel találkoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.