Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 28. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Élő MúzeumCafé Kosztaról - nem csak az Alföld festőjéről

Élő MúzeumCafé Kosztaról - nem csak az Alföld festőjéről

Hatvanhat éve nem volt akkora gyűjteményes kiállítása Koszta Józsefnek "az Alföld festőjének", mint ami most látható a Tornyai János Múzeumban.

Holnap, április 29-én 17 órakor Koszta alkotásai között Élő MúzeumCafé beszélgetésen idézik meg az egyik legjelentősebb magyar festőművész alakját. Az est meghívott vendégei: Szinyei Merse Anna és Fertőszögi Péter, a kiállításkurátorai, Nagy Imre múzeumigazgató, valamint Martos Gábor, a MúzeumCafé folyóirat főszerkesztője.

"Nem maradt nekem más, mint a magyar föld, magyar szív és magyar vér, ezek segítettek munkálkodásomban, elértem hosszas küzdelemmel azt, hogy minden művészi tényező elismeri képeimben a magyar jelleget úgy itthon mint külföldön, ami boldogít, de a szegénység megmaradt" - írta Koszta József mintegy vádiratként a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1939-benkiküldött művész-kataszteri kérdőívére. Habár Koszta egyéni hangú festészetét, különleges tehetségét már legelső kiállítási jelentkezésétől fogva megkülönböztetett szakmai figyelem kísérte, mégis több mint hat évtizednek kellett eltelnie a mester halálát követően ahhoz, hogy életművét egy átfogó kiállításon és kötetben mutassák be. Pedig Koszta alkotásaiból az állam folyamatosan vásárolt a múzeumok számára, a műgyűjtők az 1917-esnagysikerű kiállítása óta szívesen illesztik festményeit gyűjteményükbe, az aukciókon is kelendőek képei, valamint a mester egyike a széles körben hamisított magyar festőknek.

Az Élő Múzeumcafé beszélgetés résztvevői arra a kérdésre próbálnak hozzávetőleges választ adni, hogy ki is volt tulajdonképpen ez a rendkívül szegény körülmények közül a maga erejéből felemelkedett, sokat nélkülöző,küszködő és legendásan szerény életvitele mellett művészeti kérdésekben kérlelhetetlenül igényes nagy magyar festő? Szinyei Merse Anna, a hódmezővásárhelyi kiállítás vezető kurátora és a Koszta monográfia szerzője évtizedek óta elkötelezett híve a mester munkásságának. Mind a Magyar Nemzeti Galéria több mint húsz évig fenn álló állandó kiállítására, mind az általa rendezett külföldi és magyar kiállításokra a megszokottnál nagyobb számban válogatott be Koszta-festményeket. Koszta életében aránylag gyakori magyar és nemzetközi kiállításokon kívül sokszor állított ki Budapesten. Utolsó gyűjteményes tárlata óta a halála előtti évben, 1948-ban nyílt meg a Nemzeti Szalonban, miután az elsők között tüntették ki nagyszerű életművét Kossuth-díjjal érthetetlen módon csak vidéki városokban rendeztek egyéni kamara kiállításokat, holott a két világháború közötti művészetet, illetve az alföldi festészetet bemutató tárlatokon kiemelt helyet biztosítottak számára mind bel-, mind külföldön, és remekművei kivétel nélkül mindenütt a legnagyobb elismeréssel találkoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.