Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 05. 08:11, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et kapta lencsevégre.

A 165 millió dolláros NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) alig két héttel indulása után, június 28-án készítette a képeket, amelyeken jól látható, hogy a fekete lyuk miként falja fel a szomszédos csillagot - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/16411-black-hole-photo-nasa-telescope.html).
A Cygnus X-1-ről az új röntgencsillagászati műhold által készített felvételek lényegesen élesebbek, mint az objektum korábbi megfigyelései során valaha látottak.
"Első ízben közvetlenül fókuszálhattunk a világegyetem magas energiájú röntgenforrásaira. Ez olyan, mint amikor új, erősebb szemüveget veszünk fel és hirtelen kitisztul körülöttünk a világ" - fogalmazott Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója.
Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlegének (Jet Propulsion Laboratory) munkatársa, aki részese a projektnek, arra mutatott rá, hogy az űrteleszkóp segítségével a magas energiájú röntgenforrások olyan titkait leshetik meg, amelyekről korábban álmodni sem mertek.
A feketelyukvadász űrteleszkóp következő célpontja a G2 1.5-0.9 katalógusjelű objektum lesz. Egy szupernóva maradványairól van szó, egy olyan csillagéról, amely sok ezer éve robbant fel a Tejútrendszerben. A NuSTAR feladatául kapta a 3C273 katalógusjelű objektum, egy 2 milliárd fényévnyire lévő fekete lyuk megfigyelését is.
Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR röntgencsillagászati "szemei" segítségével fekete lyukakra és egyéb egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik más galaxisokban.
Minimum kétéves küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra. Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel nagyenergiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény is megtörik és eltorzul a fekete lyukak rendkívül erős gravitációjának következtében.
A NuSTAR a szupernóvák maradványait is kutatja, hogy a tudósok bővítsék az atomok képződésével kapcsolatos ismereteiket, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét. A várakozások szerint az új űrteleszkóp felvételei százszor érzékenyebbek és tízszer nagyobb felbontásúak lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászai műholdak képei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;