Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. December 06. 17:12, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elítélték az óbudai óvónő gyilkosát

Elítélték az óbudai óvónő gyilkosát

Húsz év fegyházbüntetésre ítélte az óbudai óvónőt lelövő férfit a Fővárosi Törvényszék - közölték pénteken az MTI-vel.

A törvényszéki közlemény szerint a vádlott viszonya - feleségének halálát követően - megromlott kisebbik lánya élettársával, majd később saját lányával is. Leendő veje a vádlott családi házából hazaköltözött édesanyjához, később a vádlott lánya is követte őt. Az édesapa nehezen viselte a kialakult helyzetet, úgy érezte, hogy lányát elvették tőle, s ezért leendő vejének édesanyját hibáztatta. A vádlott 2018 novemberének egyik napján, a hajnali órákban magához vette sportlövőként engedéllyel tartott maroklőfegyverét, majd gépkocsijával ahhoz a családi házhoz hajtott, ahol akkor már lánya, annak élettársa és élettársának édesanyja is lakott. Később a ház előtti útszakaszon a nála levő lőfegyverrel négy célzott lövést adott le lánya élettársának anyjára, a munkába induló sértettre, akit olyan súlyosan megsebesített, hogy életét vesztette. A vádlott ezt követően elmenekült a helyszínről, majd az autóban öngyilkossági szándékkal inzulint és morfiumot adott be magának, a rendőrök azonban elfogták és kórházba szállíttatták.

A bíróság a vádlottat emberölés bűntettében találta bűnösnek, ezért őt húsz év fegyházbüntetésre ítélte, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Rendelkezett továbbá a bűnügyi költségek megfizetéséről is.

Indokolásában a bíróság elmondta, hogy nem fogadta el a vádlott azon védekezését, miszerint felfokozott izgalmi állapotban, vaktában lövöldözve követte el a gyilkosságot. A tanúvallomások és a személyes meghallgatás alapján kitűnt, hogy a vádlott erősen autokratikus személyiség, aki "ellentmondást nem tűrve irányította családja életét". Lánya élettársát méltatlannak tartotta ahhoz, hogy bekerüljön a családjukba, majd mikor lánya - követve élettársát - elköltözött, úgy érezte, hogy elvették tőle. Mindezért lánya élettársának anyját - a későbbi sértettet - hibáztatta.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény elkövetését előre kitervelt bosszú vezérelte, valamint a gyilkosság - szemtanúk által leírt - kivégzés jellegét is. A bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlottat idős kora miatt nem ítélte életfogytiglani fegyházbüntetésre, életkorát enyhítő körülményként vette figyelembe.

Az ügyészség súlyosításért, a védelem és a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során