Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 04. 12:24, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/Financial Times - Fotó: Reuters

Elektromosan: egyelőre csak rövid utakra

Elektromosan: egyelőre csak rövid utakra

Autógyártók és iparági elemzők szerint nem zsákutca az elektromos autókba fejlesztési milliókat ölni, de egyelőre nem igazán akar beindulni a piac.

Egy-egy autótípus elektromos változatának ára akár duplája is lehet a benzines modellének. Akinek van rá pénze, annak rövidebb utakra ideális választás lehet a környezettudatosság.

Nem igazán akar beindulni az elektromos autók piaca a magas árak és az egyelőre még mindig szűkös kínálat miatt. A Nissan és a General Motors is jóval kevesebb autót értékesített tavaly, mint amennyire a japán és az amerikai autógyárnál számítottak. A Nissan a Leaf, míg a GM a Chevrolet Volt típussal próbálkozott az elektromos autók piacán: a két autógyár mintegy 30 ezer darabot tudott értékesíteni. Pedig ezen járgányok már az új generációs, újratölthető akkumulátorokkal vannak felszerelve.

A GM-nél korábban elismerték, hogy valószínűleg nem teljesítik a kitűzött célokat, s nem érik el a tízezres lélektani határt, ami az eladásokat illeti. A japánoknál sem sokkal jobb a helyzet, igaz, novemberig a Nissan húszezer elektromos autót már el tudott adni, de helyzetüket több dolog is nehezítette az év során, melyeket a márciusi földrengés csak tovább tetézett. A cég stratégiai tervezéséért felelős ügyvezető igazgató, Andy Palmer szerint nem vészes a helyzet: az eladások „kis mértékben vannak az elvárások alatt”.

A Nissannál az idén mintegy 40 ezer Leafet gyártanának és a távol-keleti márkához hasonlóan a GM-nél is jelentősen növelnék a legyártott elektromos autók számát 2012-ben.

Autógyártók és iparági elemzők szerint még túl korai lenne pálcát törni egy olyan technológia felett, amelynek hatásai nem években, hanem sokkal inkább évtizedekben mérhetők. A szerény értékesítési adatok egyik oka a piacon lévő modellek alacsony száma, de az idén ez változhat, ugyanis 2012-ben a BMW, a Toyota és a Renault mellett több autógyár is piacra dobja elektromos autóit.

Állami támogatások az elektromos autózásért

Sokak szerint a mai hagyományosnak nevezett autók egyik életképes és hosszú távú alternatívája lehet az elektromos autó. Ugyanakkor néhány kisebb, elektromos autógyártó igen sikertelen évet tudhat maga mögött: a norvég Think Global bezárta kapuit, ahogy a kaliforniai Aptera Motors is, mely háromkerekű járgányokkal próbálkozott.

A lítiumion-akkumulátorok továbbfejlesztése azonban életet lehelhet az iparágba. A Leaf például akár 150 kilométert is megtehet újratöltés nélkül. Nyugaton ráadásul több kormány is különböző módon próbálja az elektromos autók világába terelni az autóvásárlókat. Nagy-Britanniában ötezer fontos, míg Franciaországban ötezer eurós támogatásokat is meg lehet csípni. Egyes államokban „elektromosan” olcsóbb a parkolás, de akár a buszsávot is használhatják a környezettudatos sofőrök. Az autógyáraknak is kijut a „jóból”: az Egyesült Államokban és Franciaországban például állami kölcsönökkel segítik a technológiai fejlesztéseket.

Ami eltántoríthatja a vevőket

A legnagyobb kritika az elektromos járgányokkal kapcsolatban általában az, hogy rendkívül drágák, valamint még mindig igen kevés kilométert képesek megtenni újratöltés nélkül – tehát kicsi a „hatótávolságuk”. Állami támogatások mellett a Citroën C-Zerója mintegy 30 ezer eurót kóstál, mely a jelenlegi igen barátságtalan forint-euró árfolyamok mellett majdnem 9,5 millió forintot tesz ki. A Nissan Leafért Angliában az ötezer fontos állami támogatás mellett is 25 ezer fontot (9,375 millió forint) kérnek az autókereskedésekben.

Egy amerikai felmérés is megerősíti: a fogyasztói elfogadás legnagyobb akadálya az igen magas ár. A Ford Focus elektromos verziója például 32 500 dollárt (7,8 millió forint) kóstál. A kocsihoz egy „otthoni töltő” további plusz 1500 dollár. Összehasonlításképpen ugyanennek a modellnek egy benzines változatához már féláron hozzá lehet jutni.

A brit Autocar magazin szerint ezek rendkívül magas árak olyan kocsikért, „amelyek nem képesek 160 kilométernél többet megtenni, hogy aztán a töltőállomáson álljanak órákig”. Mert ugye a „gyors töltéssel” még hadilábon állnak az autógyárak. Ugyanakkor a Nissannál nem aggódnak emiatt: a Leafek ugyanis csatlakoztatva vannak az internetre, így a cég rendelkezik adatokkal azok futásteljesítményeiről. Ezek szerint a vásárlók kevesebb mint 30 kilométert pakolnak kocsijaikba naponta. „Amikor az emberek megveszik ezeket a kocsikat, azokat inkább rövidebb utazásokra használják” – mondta a cég ügyvezetője.

Budapesten is komoly fejlesztések mentek végbe a környezettudatosság jegyében. Mint azt korábban megírtuk, hat, elektromos autókat töltő, új közterületi kútoszlopot adott át Budapesten az Elmű-Émász az E-Mobility Network tagjaival közösen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával. >>>>>

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére