Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Augusztus 22. 14:28, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport és a Műegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport és a Műegyetem

Közös jegyzetek összeállításától a Felvételi Kalauzban való megjelenésig

A MÁV-csoport együttműködési megállapodást kötött a hazai műszaki felsőoktatás és mérnökképzés fellegvárának számító Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).

A dokumentum aláírói a Műegyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a mérnökképzés színvonalát. Az együttműködés az oktatás és a szakember-utánpótlás számos területére, például a közösen meghirdetett hallgatói ösztöndíjrendszerre is kiterjed.

A MÁV-csoport – a felsőfokú utánpótlás biztosítása céljából – kiemelt feladatának tartja a műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzési területek fejlesztését és támogatását. Ennek érdekében a vasúttársaság a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hat karával (a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, az Építőmérnöki, a Gépészmérnöki, az Építészmérnöki, valamint a Gazdasági és Társadalomtudományi Karral) kezdi meg a közös munkát.

A Műegyetem fontos partner a nemzeti vasútvállalat számára, mivel a hazai mérnökképzés kiemelkedő központjának számít, így a vasutas mérnökutánpótlásnak is az egyik legjelentősebb bázisa. A kötöttpályás közlekedés sajátságos gondolkodást követel, amelynek kialakításában nagy szerepet játszik a lexikális ismeretek megszerzésén túl a tapasztalati, gyakorlati tudás elsajátítása.
Az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása. E célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket, és intenzívebben összehangolják tevékenységüket. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal.

A BME szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény lehetőséget biztosít a MÁV-csoport számára vállalati ösztöndíjrendszerének bemutatására (az egyetem „Nyílt napján”, valamint a felvételizők számára készülő Felvételi Kalauzban). A felek abban is érdekeltek, hogy a vasúttársaság leányvállalatai minden évben megjelenjenek az egyetem állásbörzéin. Az egyetem azt is lehetővé teszi, hogy a MÁV-csoport hivatalos továbbképzésein, tanfolyamain megszerzett ismereteket az egyes karokon zajló képzéseken a szaktárgyak teljesítésekor beszámíthassák a hallgatók teljesítményébe.

„A MÁV vezetése fontosnak tartja, hogy a fiatal mérnökök itthon kamatoztassák megszerzett tudásukat, a vállalatcsoport ezért is működik együtt több neves intézménnyel, melyek közül az egyik legjelentősebb a Műegyetem. A MÁV-csoportnak jelenleg is több mint 250 olyan munkavállalója van, aki diplomáját a Műegyetemen szerezte. A most megkötött együttműködés az egyetemen folyó képzés magas színvonalának elismerése” hangsúlyozta a szerződés aláírásakor Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kiemelte: „A Műegyetem olyan felsőoktatási és kutatás-fejlesztési intézmény, amely különlegesen széles spektrumon és komplexitással tud partnere lenni a MÁV Zrt-nek. Az ilyenféle partnerség az egyetem számára mindig is megtiszteltetés, alapja hagyományosan a kölcsönösség, célja a minőségnövelés. Kiemelendő, hogy az egyedi értékek egyesítésével az együttműködés magában hordozza a MÁV legfontosabb szakterületeit lefedő duális mesterképzés kialakítását is. Ebből a szakismeretekben elméleti és módszertani szempontból a Műegyetemen, gyakorlati készségekben pedig a MÁV-nál finomhangolt mesterszintű tudással rendelkező mérnökutánpótlás kerülhetne ki”.

Az együttműködési megállapodást a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettesén és a BME rektorán, illetve kancellárján kívül a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel. A MÁV-csoport eddig a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást.

A MÁV vezetése mindent megtesz azért, hogy a cégcsoport számára hosszú távon is biztosítsa a magasan képzett munkaerő utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsőoktatási intézményekkel is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni