Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 07. 15:11, hétfő | Helyi
Forrás: Máté Gergő

Egy hét az őshazában

Egy hét az őshazában

Utazás a taekwondo új világközpontjába, a Taekwondowon-ba. 2016. október 25. és november 3. között egy huszonhárom fős magyar sportküldöttség vehetett részt egy edzőtáborban, a Koreai Köztársaságban.

Az út létrejöttét a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület kezdeményezte, és a csapat nagyrészt is az egyesület tagjai tették ki. A pécsi Arany Tigris Team hat fővel, a budapesti Sárga Tenger Taekwondo Klub három fővel képviselte magát. A csapat öt aktív napot tölthetett a taekwondo új világközpontjában, a Taekwondót Népszerűsítő Alapítvány (PTF) által működtetett Taekwondo Won nevű sport – konferencia – és rekreációs parkban.

Az edzőtábor nem jöhetett volna létre a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE, a Koreai Turisztikai Hivatal, a Koreai Kulturális Központ és a Taekwondo Won vezetésének egy éves kemény szervezőmunkája nélkül. Egy sokszínű edzésprogramot állítottak össze – kimondottan a magyar sportolókra szabva - melynek során a formagyakorlat -, a küzdelmi -, és a bemutató – taekwondo leghitelesebb személyiségei tartottak oktatást, illetve közös edzésen vehettek részt a központ bemutató csapatával. Sőt, egy igen nagy megtiszteltetés volt a csapat számára, hogy a központ bejárata felett, külön a számukra készített üdvözlő molinó lobogott az egy hét alatt.

Minden nap egy – egy prominens mesterrel tanulhattak, különválasztva a taekwondo egyes részeit. Az első napon már egy világbajnok edzette a csapatot:

„A reggeli koreai szokás szerint rizsből, húsféléből, salátából állt - lassan hozzászokunk a mindig csípős ízekhez. Reggeli után a park főépületének edzőtermében fogadott bennünket a hét danos, Jin Han- Lee mester, aki szeptemberben nyerte meg Peruban a formagyakorlat világbajnokságot. A csütörtöki edzéseket ő tartotta. Látszott rajta, hogy taekwondo oktatással foglalkozik, saját klubja van egy közeli városban. Az egész csapat sokat tanult a mestertől, aki az aktuális szabályoknak megfelelően vette át velünk a formagyakorlatokat. Este a parkot üzemeltető Taekwondo Fejlesztő Alapítvány Titkára fogadott bennünket ünnepi vacsorára, ahol a szokásos fogásokat halfélékkel, ananásszal egészítették ki. Kellemesen elfáradva várjuk a holnapi napot, amikor küzdelmi edzéseink lesznek.”

A bázistechnikák mellett, versenyszituációban is kipróbálhatták magukat a résztvevők:

„Az edzést Sun-jang Lee mester tartotta nekünk. Megtiszteltetés volt tőle tanulni, mivel ő maga is világbajnok volt kategóriájában, így nemcsak a küzdelmi bázist sajátíthattuk el, hanem konkrét versenyszituációkba is beleláthattunk, amelyeket a nap folyamán párosan gyakoroltunk. Az edzés során elsősorban, a küzdelmi mozgást adta át nekünk, mivel a helyes testtartás és a megfelelő ritmus az alapja a versenyküzdelemnek. Párban célponton, pajzson majd protektoron gyakoroltuk a különböző küzdő gyakorlatokat.”

A bemutató edzés sem maradhatott ki a programból. Dong-yeong Park mester a Nemzeti Bemutató Válogatott edzője tartotta 6 tanítványa segítségével. Speciális technikákat és zenés formagyakorlatot tanítottak.

A rengeteg gyakorlás mellett a sportolók egy kis ízelítőt is kaphattak Koreából. Meglátogatták a 2017-es Taekwondo Világbajnokságnak otthont adó csarnokot, parkban található Nemzeti Taekwondo múzeumot, ahol áttekintést kaptak a sportág történelméről. Bemutatta többek között az olimpiai pillanatokat, eddigi bajnokokat és minden olyan fontos tudnivalót, ami a szíve lelke ennek a sportnak.

Egy bemutatón is beülhettek a közönség soraiba: „Nem csak a sportág látványelemeit, technikai látványosságait adták elő, hanem egy teljes történetet fontak köré. Központi szerepet kaptak az érzelmek, szinte egy teljes színházi előadás keretében adták át a sport látványosságait. Olyan apró részletekre is figyelve, hogy a két férfi főhős, akik természetesen egy hölgy miatt szálltak harcba, kék és piros felsőt viselve szimbolizálták a küzdőtéren használt protektor színeit.” – számoltak be élményeikről.

Természetesen Dél – Korea fővárosát, Szöült is igyekeztek bejárni a sportolók:

„Szöuli kirándulásunk egy belvárosi étterem meglátogatásával kezdődött, ahol igazi gasztronómiai élményben volt részünk – a legkülönfélébb koreai ízletesebbnél ízletesebb fogásokból válogathattunk közben élvezhettük a városra nyíló panorámát. Ebéd után a királyi palotához sétáltunk, de sajnos kiderült, hogy zárva van és ezért rögtön vásárlásba kezdett a nagy csapat. A bevásárló utca rengeteg vásárlási lehetőséget kínált számunkra, mindenki vehetett ajándéktárgyakat az otthoniaknak.”

A hosszú és sokszor fárasztó utazás tartalmas, egy életre szóló és meghatározó élményt jelentett valamennyi résztvevő számára.

A napi élménybeszámolók, rengeteg fotóval kiegészítve a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE honlapján érhetők el: http://http://www.matetaekwondo.hu/2016/10/27/elmenyek-koreabol/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás