Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2023. December 15. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Duna House: újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben

Duna House: újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben

Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - közölte a Duna House cégcsoport csütörtökön az MTI-vel.

Az idei év 90-100 ezer körüli tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. Jövőre viszont már 110-130 ezer adásvétellel számolnak - jelezték.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta: az idei évben bizonytalanabb vevői attitűd után jövőre erősebb bizalomra és aktívabb, gyorsabb döntésekre számítanak vevői oldalon, amelyeket az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek támogatnak az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál. A befektetői vásárlásoknál is növekedést várnak, a versenyképes befektetési termékek kifutásának is köszönhetően.

Közölték, vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket. Mindez 2024 elején a leggyorsabb vevőknek fog kedvezni, várhatóan a nagyobb aktivitás miatt a kínálat is ütemesebben fog csökkeni, így a Duna House nem javasolja a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is érdemben tudnak válogatni az érdeklődők.

Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a csok plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelentős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Az ingatlanáraknál az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

Arra is kitértek, hogy idén a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel vásárlók aránya, így az ingatlanpiac mellett a jelzáloghitel-piac is gyengén alakult.

A Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november-decemberi előrejelzése alapján 600 milliárd forint alatt maradhat az idén a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene, ami így 50 százalékos visszaesés a 2022-es 1192 milliárd forintos piachoz mérten. A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak - ismertette a Duna House.

Címkék: gazdaság, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció