Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Szeptember 20. 15:14, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Dr. Pafféri Zoltánt, a MÁV elnök-vezérigazgatóját a CER Vezető Bizottságának tagjává választották

Dr. Pafféri Zoltánt, a MÁV elnök-vezérigazgatóját a CER Vezető Bizottságának tagjává választották

Hétfőn Berlinben tartották az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közösségének (CER) Közgyűlését,

melyen a tagok dr. Pafféri Zoltánt, a MÁV elnök-vezérigazgatóját választották meg a Vezető Bizottság új tagjának a 2022/2023-as időszakra.

A CER Vezető Bizottság szeptember 19-i ülésén a tagok megvitatták az ukrán helyzet vasúti szektorra gyakorolt hatását, valamint a vasutak szerepét a kapcsolódó segítségnyújtásban. Ehhez kapcsolódóan dr. Pafféri Zoltán újonnan megválasztott tagként beszámolt arról, hogy a MÁV-START eddig körülbelül 850 000 szolidaritási jegyet adott ki az Ukrajnából menekülteknek. A háború sújtotta országból érkező gabonaszállításról a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy augusztus elejéig 4600 gabonával megrakott vagon várakozott a határátlépésre, azonban az árufuvarozó vállalatokkal végzett közös munkának köszönhetően augusztus végére 3000-re csökkent ez a szám.

A CER Vezető Bizottsága a szervezet fő döntéshozatali szerve, így a tagságnak köszönhetően a MÁV-Volán-csoport jobban tudja érvényesíteni és képviselni a magyar, valamint a közép-kelet-európai vasúti érdekeket a lobbiszervezetben. A szervezet tevékenysége szerteágazó, a vasúti közlekedés valamennyi szegmensére kiterjed, és lefedi az aktuális ügyeket, így például a multimodális digitális szolgáltatásokat (MDMS), a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) fejlesztését, az egységes európai vasúti közlekedésirányítási rendszer (ERTMS) Európa-szerte történő kiépítését vagy a COVID-19-járvány vasútra gyakorolt hatását.

Háttér a CER-ről

A CER – az európai vasutak érdekeit képviselve – fontos szerepet játszik az EU-s jogalkotásban és jogalkalmazásban, a brüsszeli székhelyű szervezet az uniós intézmények fontos tárgyalópartnere. A CER-tagok vasúti vonalainak hossza az európai vasúti hálózat 79 százalékát fedi le; a szervezetben magukat képviseltető vállalatok adják az áruszállítási üzletág 77 és a vasúti személyszállítás 90 százalékát Európában. A hetven európai vállalatot tömörítő szervezet – melynek tagja a MÁV mellett a GYSEV, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, illetve az infrastruktúrafejlesztés és a kölcsönös átjárhatóság területére is.

A Vezető Bizottság elnökből és legfeljebb 4 alelnökből, összesen 13 tagból áll. A CER jelenlegi elnöke Andreas Matthä (ÖBB), az alelnöki pozíciókat pedig Richard Lutz (DB), Krzysztof Mamiński (PKP), Jean-Pierre Farandou (SNCF) és Sophie Dutordoir (SNCB) töltik be. A Vezető Bizottságban tagsággal rendelkezik dr. Pafféri Zoltán (MÁV), Jiří Svoboda (SŽCZ), Ted Söderholm (Tågföretagen), Oliver Wolff (VDV), Isaías Táboas Suárez (Renfe), Luigi Ferraris (FSI), Vincent Ducrot (SBB) és Marc Wengler (CFL). A Vezető Bizottság (Management Committee) a Közgyűlés döntéseit készíti elő és ajánlásokat fogalmaz meg, valamint megvitatja a szervezet főbb stratégiai irányvonalait. A MÁV hangsúlyos szerepe és aktív részvétele a szervezetben mindenképpen emeli a vállalatcsoport nemzetközi presztízsét.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 15:24, szerda | Helyi

Kevésen múlt a Kosársuli U16 továbbjutása

A hétvégén Fóton játszott az U16-os bajnokság főtáblára jutásáért a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli U16-os csapata.

2022. Szeptember 28. 11:32, szerda | Helyi

Szombat délelőtti változások a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között

A Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között október 1-jén pályakarbantartást végeznek, ezért a vonatok csak egy vágányon közlekedhetnek.

2022. Szeptember 27. 16:02, kedd | Helyi

A regionális bajnokságban folytatja a Kosársuli U14

Egy győzelemmel és egy vereséggel zárta az U14-es bajnokság második előselejtezőjét a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli U14-es csapata Békésen, így már biztos, hogy nem jut főtáblára Vuk Pavlovics edző gárdája.

2022. Szeptember 27. 16:00, kedd | Helyi

Hazai pályán a Kosársuli

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttesét fogadja szeptember 30-án pénteken 18:30-tól a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli a Hódtói Sportcsarnokban.