Városlista
2021. április 13, kedd - Ida

Hírek

2020. Szeptember 07. 09:54, hétfő | PR

Díjköteles és díjmentes utak Magyarországon

Díjköteles és díjmentes utak Magyarországon

A gyorsforgalmi úthálózat folyamatosan fejlődik Magyarországon. Halad az építkezés, ahogyan elkészülnek egy-egy útszakasszal, azt átadják a forgalomnak, felkerülnek az autópálya térképre.

Új útszakaszok bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba

Idén júliusban több új gyorsforgalmi útszakasszal is elkészültek, átadták az M25-ös autóút teljes szakaszát, amivel így már közvetlenné vált a gyorsforgalmi kapcsolat az M3-as és Eger között. Ezt az új 14,5 kilométeres szakaszt a korábbi 4 km-es szakaszhoz kapcsolták, és 2021. január 21-ig díjmentesen használhatják a személyautók, motorok és autóbuszok. Vagyis nem kell erre az útszakaszra autópálya matricát vásárolni még az év végéig.

Emellett még egy újabb, 17,6 km-es szakasz is elkészült az M4-es gyorsforgalmi úton, ez a Cegléd és Abony közötti útszakasz. Így már az M0-ás körgyűrűtől Abonyig, azaz a teljes Pest megyei összeköttetés megvalósult és használhatják is az autósok 62 km-en át.

Az autópálya térkép nagy segítség, ha pontosan át szeretnénk nézni a fizetős és díjmentes utakat, és akár megyénkénti bontásban is megismerhetjük, hogy melyek a díjköteles útszakaszok.

Fizetős és díjmentes utak, megyei utak

A magyarországi autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles, azaz fizetni kell az úthasználatért. Ezt a díjat autópálya matrica megvásárlásával fizetjük meg, amit elektronikusan, online és SMS-ben vagy a benzinkúton is megvásárolhatunk, még mielőtt felhajtunk egy fizetős szakaszra.

A díjköteles és díjmentes gyorsforgalmi útszakaszokról tehát autópálya térképen is tájékozódhatunk, de megyénként, vagyis megyei bontásban is külön rákereshetünk az autopalyamatrica.hu oldalán.A megyei matrica mindig csak az adott megyére érvényes, tehát például a pest megyei matricával csak Pest megyében közlekedhetünk a díjköteles utakon. Pontosabban a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a 37/2007. (III.26.) GKM rendelet tartalmazza.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése

A jogosultságokat a NÚSZ Zrt. ellenőrzi. Ha olyan gépjárművet találnak, amely az úthasználat közben nem rendelkezik matricával, vagy érvénytelen az e-matrica, akkor első körben egy alap pótdíjat fog kiszabni jogosulatlan úthasználat miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 19. 15:40, péntek | PR

A Jánosik Kft. takarítja Magyar Nemzeti Múzeumot

A Jánosik és Társai Kft. nyerte meg a Magyar Nemzeti Múzeum takarítására kiírt közbeszerzési eljárást 2+1 évre.

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Január 26. 16:51, kedd | PR

Innovatív szoftvereket fejlesztett a Jánosik és Társai Kft.

Speciális, innovatív szoftvereket fejlesztett ki és vezetett be a Jánosik és Társai Kft. Ezek segítségével pontosan nyomon követhetik és ellenőrizhetik a megrendelők a cég által elvégzett munkákat.

2021. Április 13. 19:32, kedd | Életmód

A szennyező elit életmódváltása is szükséges a klímaváltozás megfékezéséhez

A dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez