Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 21. 10:59, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Délvidéki Magyar Golgota

Délvidéki Magyar Golgota

Vándorkiállítás az Emlékpontban.

Az 1944-45. évi délvidéki magyarellenes atrocitásokról nyílik kiállítás szeptember 24-én, csütörtökön 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A Keskenyúton Alapítvány vándorkiállítását Gulyás László történész, egyetemi tanár nyitja meg, a megnyitót követően Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást.

1944-45 telén a Délvidéken a szerb partizánalakulatok a magyar, német, és horvát polgári lakosság ellen követettek el népirtást. A brutális kegyetlenséggel végrehajtott tömeggyilkosságnak több tízezerre tehető a magyar áldozatainak száma. A magyar és német lakosságot kollektív bűnösséggel vádolták meg és korra és nemre való tekintet nélkül tömegesen kínozták meg és végezték ki őket. A kivégzettek nevét, esetleges bűnüket, a kivégzés körülményeit, a nyughelyüket sohasem hozták nyilvánosságra. A brutális és tragikus magyarellenes atrocitásokról hosszú évtizedekig még beszélni sem lehetett. Az áldozatok erkölcsi és anyagi kárpótlása, valamint a szerb állam bocsánatkérése akadozva, számos kérdést felvetve indult meg az elmúlt években.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány vándorkiállítását Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), a Közép-európai Közlemények című folyóirat főszerkesztője, a Délvidék története című monográfiasorozat szerzője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A megnyitót követően Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást a délvidéki magyarságot 1944-45 fordulóján sújtó, tragikus eseményekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:54, hétfő | Sport

A 125 éves Ferencváros gólrekordot döntött a Debrecen ellen

A bajnok és kupadöntős Ferencváros 5-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.

2024. Május 06. 07:53, hétfő | Sport

Miami Nagydíj - Pályafutása első sikerét aratta Lando Norris

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;