Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Szeptember 22. 11:02, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csütörtöktől este 10-ig tarthatnak nyitva az angliai vendéglátóhelyek

Csütörtöktől este 10-ig tarthatnak nyitva az angliai vendéglátóhelyek

Csütörtöktől az angliai vendéglátóhelyek este tíz óráig tarthatnak csak nyitva a koronavírus-járvány megfékezése végett - közölte hétfő éjjel Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala.

Johnson kedden kabinetülést tart, utána a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülésén elnököl, és délután az alsóházban, majd este televíziós beszédben jelent be olyan új lépéseket, amelyek a járvány terjedésének lassítását célozzák.

A Downing Street előzetes rövid tájékoztatása szerint ezek között lesz, hogy az éttermek, a pubok, a bárok és egyéb vendéglátóhelyek Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb részében - csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

A brit kormány emellett törvényben írja elő azt is, hogy az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

Hasonló előírások már az elmúlt napokban érvénybe léptek több észak-angliai térségben és nagyvárosban - köztük Northumberland és Durham megyében, valamint Newcastle-ben, Gatesheadben és Sunderlandben -, de Boris Johnson kedden Anglia egészére kiterjeszti ezeket az intézkedéseket.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a járványkészültséget.

A tisztifőorvosok indoklása szerint egy ideig alacsony volt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések és a halálozások száma, az esetszám azonban most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

A hétfőn életbe léptetett negyedik szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a koronavírus gyorsan terjed az Egyesült Királyságban, és megvan annak a kockázata, hogy a terjedési ütem exponenciálissá válik.

Nem sokkal a készenléti szint emelésének bejelentése előtt Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt, egy hónappal később pedig napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma.

Vallance hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétfő este zárult 24 órában 4368 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az Egyesült Királyságban. Ugyanezen a napon 11-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19-betegségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése