Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2014. Április 11. 12:28, péntek | Helyi
Forrás: Szellő Gábor KRQ Communications

Csongrád megyében is elindult az Élelmiszerlavina program

Csongrád megyében is elindult az Élelmiszerlavina program

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja.

A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetnek el ezekben a napokban. Csongrád megyéből Pitvaros és a szentesi Együtt Nagycsaládosok Egyesülete is sikeresen pályázott.

Történetének legtöbb résztvevőjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk termelnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója. Így azt is megtanulják, hogy később a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába.

Az 1493 lakosú Pitvaros 10 ezer négyzetméteres területen indul a program. A munkaerő szervezését a helyi Önkéntes Pontot üzemeltető Provita Segítő Szolgálat végzi, amely Pitvaros egyik legnagyobb múlttal rendelkező civil szervezete. A program keretén belül megművelt területet az önkormányzat a saját tulajdonában levő szántóként használt területekből biztosítja. A gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek részére a diákétkeztetésen keresztül juttatják el majd a terményeket, a felajánlásból részesülnek a kisnyugdíjasok és létminimum közelében vagy az alatti jövedelemből élők is.

A szentesi Együtt Nagycsaládosok Egyesülete 1993-ban alakult 10 család összefogásával, majd 1994-ben egyesületté alakult. Jelenleg 46 tagja van az egyesületnek. Az Élelmiszerlavina programban a résztvevő 15 család saját kerttel, megművelhető, de üresen álló területtel rendelkezik. A mezőgazdasági munkában nem csupán azok a családok vesznek részt, akiknek a földterületén történik a termelés, hanem a többi család gyermekei is. A program során egyrészt képzést tartanak 14-25 éves nagycsaládban élő fiataloknak, ezzel is hozzásegítve őket egy későbbi önfenntartó családi gazdálkodás ötletéhez. A terményekből nemcsak a földdel rendelkezők részesülnek, hanem a többgyermekes, rászoruló családokat is segítik majd.

Kapcsolat:
Szellő Gábor KRQ Communications
szello.gabor@krq.hu
0630 749-8810

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 10:44, szerda | Helyi

Vasúti kedvezményt ér a kitűnő bizonyítvány

A MÁV-START és a GYSEV is csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz akciójához, melyben a kitűnő bizonyítványú diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2022. Június 29. 10:39, szerda | Helyi

Vonattal vagy Volánbusz-járattal a Balaton Soundra és a Balaton körül

Hétfőtől négy napig váltható kedvezményes TravelPass hetijegy

2022. Június 29. 10:27, szerda | Helyi

Díjmentes hazautazást biztosít a MÁV-START és a GYSEV a 15. Győrkőcfesztiválra utazó gyermekeknek

A MÁV-START és a GYSEV díjmentes hazautazást biztosít Győrből a 2022. július 1-3-ig tartó 15. Győrkőcfesztiválon részt vevő gyerekeknek.