Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 27. 09:57, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Cseh milliárdos kezébe került két befolyásos országos napilap

Cseh milliárdos kezébe került két befolyásos országos napilap

Német tulajdonból cseh tulajdonba ment át a prágai MAFRA társaság, amely egyebek között két befolyásos országos napilap - a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny - kiadója.

Az eddigi tulajdonos, a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) társaság és az új tulajdonos, a cseh Agrofert csoport közti tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. A tranzakciót még a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.
Az Agrofert csoport a cseh mezőgazdasági-élelmiszeripari piacon a legnagyobb, a vegyipari piacon pedig a második legnagyobb játékos. Mintegy 250 leányvállalata van és 28 ezer embernek ad munkát. A csoport tavalyi nyeresége 202 milliárd koronát tett ki.
Az Agrofert tulajdonosa Andrej Babis szlovák származású csehországi üzletember. A Forbes magazin szerint személyes vagyona meghaladja az 1,4 milliárd dollárt.
"A MAFRA csoportot a cseh sajtópiac erős szereplőjének tartom, elsősorban a komoly újságírás terén" - közölte Babis. A multimilliárdos az utóbbi években a politika terén is aktív, ezért azonnal olyan spekulációk terjedtek el, hogy a két befolyásos napilapot Babis a politikában is ki akarja használni. "Babis úr nem azért vette meg a MAFRA csoportot, hogy beleszóljon a lapok tartalmába" - reagált a hírekre Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. A Babis alapította és vezette ANO politikai mozgalom már korábban bejelentette, hogy indulni készül a jövő évi parlamenti választáson.
Babis jelezte: stratégiai célja, hogy egy erős kiadói csoportot hozzon létre Csehországban és Szlovákiában.
A liberális Mladá Fronta Dnes a legnagyobb cseh politikai napilap, napi átlagos eladott példányszáma áprilisban 208 ezer volt. A konzervatív Lidové Noviny áprilisi átlagos napi eladott példányszáma 44 ezer volt. Ez a csoport adja ki a Metro című ingyenes napilapot is, amelyet az ország nagyobb városaiban naponta 350 ezer példányban terjesztenek.
A MAFRA működteti az iDnes, valamint a lidovky.cz hírportálokat is. Az iDnes havi látogatottsága meghaladja a négymillió olvasót. A csoporthoz tartozik továbbá az Ócko zenei televízió és két prágai rádióállomás - Expresradio és a Radio Classic FM.
A MAFRA forgalma 2011-ben 2,69 milliárd korona volt, öt százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. Az adózott nyereség 88,6 millió koronát tett ki. A társaságnak 1100 alkalmazottja van.
Idén áprilisban Babis megvette az Economia társaságtól, amely egy másik cseh milliárdos Zdenek Bakala tulajdona, az Ecopress kiadót. Ez jelenteti meg Szlovákiában egyebek között a Hospodárské Noviny gazdasági napilapot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).