Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Február 01. 15:34, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Csaknem húszezren regisztráltak a vasúttársaság zöld nyereményjátékára

Csaknem húszezren regisztráltak a vasúttársaság zöld nyereményjátékára

Majdnem húszezren vettek részt a MÁV-START „MÁV appal mindenki nyer” elnevezésű zöld nyereményjátékban.

Az érintésmentes vásárlás térnyerése jól kimutatható a MÁV-Volán-csoportnál is, 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét az új ELVIRA felületén, vagy a vasúti és Volánbusz termékeket is tartalmazó MÁV applikáción keresztül. Az online jegyértékesítő alkalmazás népszerűségét jól mutatja, hogy hamarosan köszönthetjük az 1 milliomodik olyan regisztrálót, aki a 2020. év végi fejlesztésnek köszönhetően mindkét online csatornára érvényes felhasználói fiókot nyit.

A kampánnyal a vasúttársaság a zöld közlekedési módok választására, valamint a háztól házig utazás egyéb lehetőségeire kívánta felhívni a figyelmet az egyéni autózással szemben. Emellett még több utast ösztönzött a MÁV applikáció használatára is, ami az alkalmazás előnyeinek – többek között az egyszerűség, a sorban állás elkerülése és a belföldi vasúti jegyekre érvényes 10 százalékos kedvezmény – tudatosítására is remek eszköz. A játékban résztvevők közül tízen nyertek elektromos kerékpárt, valamint 50 százalékos START Klub kártyát. Közülük egyiküknek február 1-jén Keresztes Péter, a MÁV-START vezérigazgatója személyesen adta át nyereményét.

Fókuszban a zöld közlekedés

A mobilitási igények és a környezetvédelem összehangolása a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. Az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátásának egynegyede származik a közlekedésből, amely folyamatosan nő, ezért az Európai Unió megfogalmazta a Zöld Megállapodását, amelynek értelmében 2050-re 90 százalékkal kell csökkenteni a közlekedésből származó CO2-kibocsátást. Ehhez a vonzó és fenntartható közlekedési lehetőségek nagyobb térhódítása szükséges. A közlekedésen belül a közúti ágazat csaknem 70 százalékban, a légi és a vízi közlekedés 13-13 százalékban felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, a vasút 0,4 százalékért. Az Európai Unióban az utasforgalom 8 százaléka és a teherforgalom 17 százaléka terelődik a vasúti közlekedésre, komoly fejlődés szükséges, hogy ezt a 90 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést el tudjuk érni. Ebben talán a legfontosabb szerepe a vasúti közlekedésnek van. A személyautó helyett a vasutat választó utas átlagosan több mint 70 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátással terheli a környezetet. Annak érdekében, hogy ezt az utasokban is tudatosítsa, a MÁV-START 2021. február 17-e óta a jegyeken és bérleteken – ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást – is feltünteti ezt az értéket, mindig a konkrét utazásra vonatkozóan.

Fenntartható közlekedési módok kombinációja

A vasúttársaság kiemelt célja, hogy a vonatozás mellett a fenntartható közlekedési módok kombinációját is ösztönözze, ami kényelmesebb, gyorsabb, kedvezményesebb, környezetkímélőbb, illetve az aktív testmozgás hatására az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. A MÁV-START jelenleg 655 kerékpárszállításra alkalmas járművet biztosít az utasoknak, ami a háztól házig tartó kényelmes és gyors intermodális közlekedést teszi lehetővé. A járműflotta folyamatos megújításának köszönhetően pedig számos járaton már e-bike töltésére is van lehetőség. 2021-ben a folyamatos kerékpárszállító kapacitásnövelés következtében 700 ezernél is több kerékpáros utas választotta a vasutat. Jelenleg a MÁV-START járművein 4023 kerékpárférőhely biztosított, ami akár napi 30 000 darabos kerékpárszállító összkapacitást tesz lehetővé. Ez közel 40 százalékkal magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti teljesítmény. A kiemelt prioritás más eredményekben is megmutatkozik: 2021-ben a MÁV-START a 4. helyezést érte el az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) egész kontinenst átfogó tanulmánya alapján, amely kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolta a kontinens 69 vasúttársaságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.