Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 10. 18:16, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Csak erős önbizalommal lehetünk sikeresek

Csak erős önbizalommal lehetünk sikeresek

Trócsányi László igazságügyi miniszter kötetét mutatták be az Emlékpontban

Trócsányi László igazságügyi miniszter Párizsi napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt, 2010. július – 2014. június című kötetét ismerhették meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban kedden délután a közgyűjtemény és a Századvég Kiadó közös rendezvényének látogatói. A szerzővel Lázár János országgyűlési képviselő beszélgetett.

– Történészként fontosnak tartom, hogy a hazáját szolgáló nagykövet akár a háttéreseményekről, akár a személyes reflexióiról feljegyzéseket vezessen, amelyek néhány évtized, vagy évszázad múlva a történetírás forrásai lehetnek – fogalmazott köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője.

Franciaország nem lehet meg nagyság nélkül idézte Charles de Gaulle-t Nagy Zoltán, a kötetet kiadó Századvég Alapítvány oktatási- és programigazgatója, hozzátéve, hogy a régi és nem konfliktusmentes kapcsolatban élő magyarok és franciák egyaránt egyetértenek a kijelentéssel. A mai Európában két tábor figyelhető meg, az egyiket Orbán Viktor, míg a másikat Emmanuel Macron vezeti, s bár a két ország gazdasági és területi adottságai eltérőek, ugyanakkor a kultúra és a szellemi nagyság területén egymáshoz mérhetőek.

Trócsányi László elmondta: párizsi szolgálata idején vezetett naplója alapján készült a könyv, amelyet a miniszter nem tudományos munkának szánt, hanem a szemtanú felelősségével mutatja be a két ország időnként ellentmondásos kapcsolatát. A igazságügyi miniszter felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére az alkotmánybírói talárt letéve vállalta a párizsi nagyköveti feladatot, amely megbízás egyébként az álmai között is szerepelt. Kihívás volt csapatot építeni, belevágni a kormányzati munkába, amely során sok segítséget kapott akkori minisztertársától, Lázár Jánostól. Akkoriban váltotta Nicolas Sarkozy elnököt François Hollande, megkezdődött a Brexit, amely során Magyarország egyik legfontosabb szövetségese kezdte meg távozását az unióból. A vízió nélküli Európa életébe ekkor robbant be a magyar miniszterelnök, ugyanúgy, mint a fiatal, energiákkal teli Emmanuel Macron. Ez már sejtette, hogy a kontinens apátiája után jelentős időszak veszi kezdetét, s eldől, milyen irányt vesz Európa.

Az átlag francia keveset tud Magyarországról, történelmünket nem tanulták, s a rendszerváltás előtt csak a baloldali elkötelezettségűek tartottak kapcsolatot a pártállam vezetésével, a jobboldali kötődésű értelmiség elkerülte hazánkat. A nyugati sajtó az Európai Unióban aktivizálódó Magyarország ellen támadásokat intézett, s a nagykövetnek nemcsak az volt a feladata, hogy beleálljon az igaztalan vádak elleni küzdelembe, de az igazságot személyes kapcsolatain keresztül is igyekezett megismertetni.

A franciáknak meg kellett érteni, hogy Magyarország megnyitotta előttük piacait, s a Horn-kormány idején nyomott áron vásárolhatták fel az ország gáz- és elektromosáram-szolgáltatását biztosító cégeket, s a velük szemben alkalmazott különadókon keresztül be kell lépniük a közterhek viselésébe. Ezen érveknek nagy részét a nagykövetnek sikerült elfogadtatni Párizsban.

Lázár Jánosnak az Alaptörvény megalkotása kapcsán felvetett kérdésére Trócsányi László kifejtette: az új jogszabály azt is megfogalmazza, kik vagyunk, kik is szeretnénk lenni, amely passzusok a ’68-as diáklázadások idején kikerültek a nyugati országok alkotmányaiból, és az is szignifikáns különbség, hogy a magyar jogrendszer védendő intézményként tekint a házasságra, s nem egy mindenki számára járó, szélesen értelmezhető jogra.

– Mi kell ahhoz, hogy a nagysághoz bátorságunk is legyen – tette fel a kérdést Lázár János, amelyre válaszként az igazságügyi miniszter az önbizalom fontosságát nevezte meg, amely nélkül nincs siker. Trócsányi László a pesszimizmus leküzdését nevezte legfontosabb feladatnak a nemzet sikeressé tételéhez. A magyar miniszterelnökünk nevét ma az egész Európai Unióban ismerik – tette hozzá, s rámutatott: az európai parlementi választások folyamatában most Magyarország komoly tényező lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.