Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 30. 15:32, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

„Civilek” a laktanyában

„Civilek” a laktanyában

A Lövészek napja alkalmából Nyílt Laktanyanapot tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében június 27-én.

A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában megtartott rendezvényen számos érdekes katonai program várta az érdeklődőket, amelyekre több mint 600 felnőtt és gyerek volt kíváncsi. A lövésznapon a rendezők egyik legfőbb célja a toborzás és a katonai pálya iránti érdeklődés felkeltése volt.

Imre József alezredes, megbízott törzsfőnök-helyettes a megnyitó beszédében köszöntötte a vendégeket és hozzá tette: „Remélem, ma mindenki megtalálja magának azt a látnivalót, ami legjobban érdekli, és élményekkel telve fogják a laktanyánkat elhagyni.”

Az érdeklődők megtekinthették az alakulatnál rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközöket, illetve a csapattörténeti emlékszobában mindenki megismerhette a helyőrség történetét. Emellett a 2. számú Szegedi Toborzó és Érdekvédelmi Iroda munkatársai fegyverzeti bemutatóval egybekötve tájékoztatást adtak a katonai pályáról. A gyerekek a rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozáson és arcfestésen is részt vehettek és a bátrabbaknak paintball fegyver és lézeres lőszimulátor kipróbálására is lehetősége volt.

A dinamikus bemutatók a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj önvédelmi és töréstechnikai bemutatójával kezdődtek. A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar „gyepshow”-ját a Komendáns szakasz fegyveres alaki bemutatója követte. Végül a nap egyik leglátványosabb és egyben leghangosabb része következett, amikor a 62. Lövészzászlóalj katonái az alakuló téren, egy konvojt ért rajtaütésre való reagálást mutattak be.

A gyalogság és a lövészalakulatok 1994-ben Szent Lászlót választották patrónusuknak, amikor is a Magyar Honvédség visszatért a katonaelődök hagyományához, és a fegyvernemek ismét védőszentet választottak maguknak. I. László (1040-95) volt az a személyiség, akit Európa csak úgy ismert, hogy "elegantissimus rex”, azaz a lovagkirály és 1192. június 27-én avatták szentté Váradon. Szent László a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a győzni akarás megtestesítője volt, ami magyarázatot adhat arra miért kérte a magyar gyalogság ennek a kiemelkedő hadvezérnek az oltalmát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről