Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 01. 15:22, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Budapest–Zágráb között vasúton kényelmesen utazhatnak a nyári főszezonban

Budapest–Zágráb között vasúton kényelmesen utazhatnak a nyári főszezonban

A nyári utazási főszezonban Budapest és Zágráb között naponta két pár nappali és egy pár éjszakai vonat közlekedik.

Az éjszakai nemzetközi járat a tengerpartra, Splitig közlekedik. Az Agram és Gradec nappali expresszvonatok a Déli pályaudvarról reggel és kora délután indulnak.

A nemzetközi vonatok Nagykanizsa érintése után Gyékényesnél lépik át a magyar határt, majd Kaproncán (Koprivnica-n) át érik el Zágrábot. Az Agram expresszvonat egész évben közlekedik, a Gradec expresszvonat csak szeptember 15-ig. Körülbelül 6 óra alatt teszik meg a két főváros közötti távot. A határellenőrzést Gyékényesnél, a vonaton végzik el. A vasút biztosabb és kiszámíthatóbb szolgáltatást nyújt, mivel a nyári csúcsidőszakokban a horvát autópálya fizetőkapuinál nagy torlódások keletkezhetnek. A Budapestről 6:35-kor induló Gradec expresszvonat a Balaton expresszel egyesítve közlekedik Balatonszentgyörgyig, így a vonatban étkezőkocsis szolgáltatás is elérhető Budapest és Balatonszentgyörgy között.

A nappali vonatok légkondicionált, csendes futású és nagyrészt konnektorokkal felszerelt kocsikkal közlekednek. A 2. osztályú kocsik minden vonatban fülkés elrendezésűek, egy fülkében hatan utazhatnak, így ez különösen előnyös a kisebb csoporttal, vagy családdal utazók számára. Az 1. osztályú rész a Budapestről délután induló Agram, és a Zágrábból reggel induló Gradec expresszvonaton a korábbinál nagyobb befogadóképességű és modernebb termes elrendezésű kocsival közlekedik.


Az Agram és a Gradecexpresszvonatok bármely magyarországi megállási helye és Zágráb közötti utazásra, irányonként15 eurótól válthatók SparDay menetjegyek 2. osztályra, korlátozott számban, amelyek tartalmazzák a helybiztosítást is. Budapest és Zágráb közötti oda-vissza utazáshoz korlátlan számban váltható menettérti jegy 2. osztályra 34,70 euróért, 1. osztályra 52,20 euróért. A vonatokra nemzetközi forgalomban a helyjegy váltása nem kötelező, azonban a nyári nagy forgalom alatt kifejezetten ajánlott, főleg a kisebb társaságok, családok számára, a közös elhelyezés érdekében. A helyjegy ára ülőhelyes kocsiba, bármely kocsiosztályra, irányonként3 euró.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.