Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Január 08. 08:10, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Budapestre ért az oktatásért Miskolcról indult menet

Budapestre ért az oktatásért Miskolcról indult menet

Az oktatásért hétfőn Miskolcról indult Tudásmenet szombat délután a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál ért véget, ahol a diák- és pedagógusszervezetek egyúttal demonstrációt is tartottak.

A megmozdulást a Tanítanék, a noÁr, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanárok a Tanárokért és az ADOM Diákmozgalom szervezte.

A Tudásmenet 180 kilométeres távjának egészét teljesítő szónokok - köztük Szűcs Tamás (PDSZ) és Gosztonyi Gábor (PSZ) - a többi között arról beszéltek, hogy reményeik szerint mihamarabb megszületik a szabad és gyermekbarát oktatás. Hangsúlyozták a szolidaritás fontosságát, azt is megígérve, hogy amit tavaly elkezdtek az oktatás terén, azt idén is folytatják.

A demonstráción szó esett továbbá a magyar közoktatásban tapasztalható, a romákat sújtó "rendszerszintű" szegregációról. A felszólalók úgy vélték, hogy a belügyminiszter "rendőrállamot szervez a rendőrállamban, amit úgy fognak hívni: magyar oktatás".

Szintén elhangzott, hogy a magyar társadalom többsége a minőségi oktatás oldalán áll, a felszólalók emellett bírálták a pedagógusok tervezett értékelési rendszerét, amely szerintük csak arra jó, hogy büntessen és fenyegessen, valamint többször éles kritikát fogalmaztak meg a polgári engedetlenségben résztvevő 14 tanár elbocsátása miatt, akiket szolidaritásukról biztosítottak.

A tömegben egyebek mellett Tanár nélkül nincs jövő, A sztrájk alapjog, Ofőt vissza! és A fideszes szankciók tönkretesznek minket feliratú molinókat tartottak, valamint nemzeti, európai uniós lobogót, kockás zászlót, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék mozgalom zászlóit is a magasba emelték.

Fotó: mti

Címkék: oktatás, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.