Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 17. 15:37, kedd | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Börtönkoszt és rabosítás az Emlékpontban a Múzeumok Éjszakáján

Börtönkoszt és rabosítás az Emlékpontban a Múzeumok Éjszakáján

Minden látogatótól ujjlenyomatot vesznek és rabosítják az Emlékpontba belépőket szombaton, a Múzeumok Éjszakáján.

Június 21-én este a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó éjszakai őrjáratra, forró nyomon zajló tárlatvezetésre és börtönkoszt-kóstolóra várják a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyre betérőket.

"Na, mindegy... megéheztem, mi lesz ma vacsora?" - zárta le Pelikán elvtárs az eszmecserét Bacsó Péter kultikus filmjében a Tanúban. A püspök fogkeféjével jeleket kopogtat fűtőtesten, majd egykedvűen fordítja a válaszüzenetet: "Tarhonya". Az Emlékpont börtönkulisszái közé "bevezetettek" megkóstolhatják e klasszikus börtönétket, hogy hagymás szafttal vagy anélkül tálalják, szombaton este derül fény.

Az Emlékpont Rákosi börtöneibe vezeti be az idei múzeumi éjszakájára ellátogatókat: belépéskor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, a gyerekeket rabló-pandúr játékkal, a felnőtteket korhatáros, a kivégzések történetéről szóló előadással várják. Nagy István, a szegedi Csillagbörtön hadnagya a látogatókkal tart közös éjszakai őrjáratot az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak világát megidéző egyedi kiállításon. A tárlaton látható egy eredeti bitófa, valamint bemutatják azt zárkát is, ahol maga Rákosi Mátyás 1930-tól raboskodott: a későbbi diktátor bábúja egy vaságyon ülve várja Szovjetunióba történő kiadatását.

A börtönmenü kóstolására a sajtó képviselőinek is lehetőségük nyílik június 18-án, szerdán 13 órakor az Emlékpontban, ahol Égető Réka múzeumpedagógus ismerteti a különleges éjszaka programjait a Rákosi börtönei kiállításban.

Az Emlékpont teraszán 22 órától a Dipsteam zenekar ad koncert a különleges múzeumi éjszakáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.