Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2023. Március 13. 09:39, hétfő | Sport
Forrás: Fotó: Hajósi Miklós - Jakub Rovný

Biztató szezonkezdés a nemzetközi porondon!

Biztató szezonkezdés a nemzetközi porondon!

Beszélgetés a még csak 9 éves Rózsa Dominikkel, az olaszországi gokartversenyei után, ahol nem talált legyőzőre!

Dominik a csapatával két hete felkerekedett, és a jesolói gokartpályáig meg sem álltak.

Itt először a Bonus Cup versenyen nem talált legyőzőre. A következő hétvégén a CEE versenyen is a dobogó legfelső fokán állt.

Dominik, mielőtt meghallgatnánk az élmény beszámolódat, mesélnél miként is lettél gokartversenyző?
- Egészen kicsi korom óta rajongok az autókért, és ezt látva a szüleim kerestek egy pályát, ahol már 5 és fél évesen kipróbálhattam a gokartozást. Télen fedett helyen bérgokartban is gyakoroltam. Tavasszal is egyre több időt töltöttem a pálya mellett, ahol Pödör Balázs CRG csapatának a bázisa található. Ő és az általa vezetett CRG csapat indított el a versenyzésben. Szerencsésnek mondhatom magam, mert rögtön az első versenyzői évemben sikerült megnyernem a Gokart Talent Cup sorozat bajnoki címét Micromax B kategóriában. Emiatt az Év Gyermek Versenyzője díjat nekem ítélték ebben a szériában. Ezt követően, tavaly már az országos bajnokság futamain is indultam, ahol az év végi összesített 4-ik helyet sikerült megszereznem. Emellett a CEE sorozatban a 8-ik helyen végeztem. Nem volt könnyű év a tavalyi, mivel 8 évesen próbáltam felvenni a versenyt 10-11 éves versenyző társaimmal szemben. Nehéz, de kiváló tanulás volt, hogy felkészültebben várjam az idei évet.
A tavalyi év végétől már a KF Racing Team versenyzője vagyok, és az idei szezonomban náluk versenyzem.A CEE kategória első hely eléréséhez, az azt megelőző Bonus Cup-on megtett méterek - ismerkedés a pályával - mennyire járultak hozzá a kitűnő eredményhez?
- A Bonus Cup egy fontos verseny volt számomra, mert itt tudtuk először felmérni egy kiváló, és erős mezőnyben, hogyan sikerült a felkészülés a szezonra. Sokat segített ez a CEE versenyre, mert így előtte már a Bonus Cup-on is tudtam menni, készülni a pályán versenykörülmények között. Ugyanakkor a körülmények nagyban eltértek (időjárás) a két verseny között, így a CEE nagy kihívást jelentett nekem és a csapatnak, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a második hétvégéből.
Nagyon örültem az itt elért eredménynek - a Bonus Cup-on elért első helyezésnek, mert ez jó alapot jelentett a CEE-re, minden tekintetben, így mentálisan is.

A Bonus Cup-on és a CEE-n változó időjárási körülmények között csapattál. Aszfalt és levegő hőmérséklete, bemenetelről bemenetelre változott. Mennyire "veszi ki" az erőt belőled és a szerelődből az ilyen kihívás?
- Mindenképp megterhelő, és fokozott odafigyelést igényelt ez mindenki részéről. Számomra mindig új kihívást jelent fiatal versenyzőként, hogy minden egyes bemenetelnél alkalmazkodnom kell a változó körülményekhez a pályán, és az eltérő beállításokhoz a gokartomon. Ebben nagyon sokat segített a csapatom, mind technikai, mind versenystratégia tekintetében. Nekik is kihívást jelentett, hogy együtt megtaláljuk a megfelelő beállításokat, és ezt folyamatosan igazítsuk a változó körülményekhez. Ezért külön köszönet a Csapatnak, és a Szerelőmnek, akik fáradhatatlanul dolgoztak mind a két hétvégén.

Mint tudjuk a CEE nemzetközi gokartbajnokságból idén Bahrain-be lehet kijutni. Itt rendezik meg a Rotax Max Challange Grand Finals-t, ahová a világ sok országból jönnek el, a különböző gokartverseny sorozatok győztesei. Idén számodra az a cél, hogy ide kijuss?
- Természetesen az egy nagy vágyam, hogy egyszer majd kijussak Rotax Max Challange Grand Finals-ra.
Ugyanakkor tudom, hogy ehhez nagyon hosszú út vezet, és még csak a szezon elején vagyunk. Jó kiindulás az első versenyen elért győzelmem, de egyelőre versenyről versenyre készülünk. A következő állomáson is szeretném a legjobb formámat mutatni, minél előbb végezni - és így tovább a többi versenyen. A végén pedig meglátjuk, mindez mire lesz elég. A legboldogabb persze akkor lennék, ha sikerülne a kijutás, de most a következő verseny a legfontosabb.

Két nemzetközi verseny, két győzelem, ez bizakodásra adhat okot számodra a folytatást követően?
- Igen, bizakodó vagyok a folytatás tekintetében, és szeretném minden versenyen a lehető legjobb eredményt elérni. Ez a két győzelem mindenképp jó kiindulás, amiből lehet építkezni.

Végezetül, ha nagy leszel mi is szeretnél lenni?
- Természetesen autóversenyző.

Támogatóid, partnereid, segítőid?
Támogatóim és segítőim a családom, illetve a fáradhatatlan csapatom és szerelőm.

Fotó: Jakub Rovný - Hajósi Miklós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 07:50, kedd | Sport

Hosszú Katinka 200 vegyesen három másodpercre van az olimpiai szinttől

Hosszú Katinka hétfőn 200 méter vegyesen versenyzett a londoni nemzetközi úszóversenyen, de a háromszoros olimpiai bajnok ezen a távon is messze van a párizsi olimpiai szinttől.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Sport

Egygólos ajkai sikerével kilenc év után feljutott az ETO Győr

Az ETO FC Győr 1-0-ra legyőzte a vendéglátó és a mérkőzést emberhátrányban befejező Ajkát a labdarúgó NB II 34., utolsó fordulójának vasárnapi játéknapján, ezzel feljutott az élvonalba.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Sport

Monacói Nagydíj - Leclerc az első hazai győztes Monte-Carlóban

A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, így a sportág történetének első hercegségbeli győztese lett Monte-Carlóban.