Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Július 26. 08:15, csütörtök | Életmód
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Bevált a transzzsírsavak betiltása New Yorkban

Bevált a transzzsírsavak betiltása New Yorkban

Amikor két évvel ezelőtt New Yorkban tilos lett a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából ártalmas transzzsírsavak élelmiszeripari használata, sokan hitetlenkedve fogadták, hogy a boltokba vagy a gyorséttermekbe kerülő ételek készítői betartják a döntést. Sonia Angeli és munkacsoportjának tudományos vizsgálata igazolta, hogy az érintettek komolyan vették a tiltást és ezzel a világváros étkezése lényegesen egészségesebbé vált.

A transzzsírsavakat szívesen használják az élelmiszeriparban, mert jól feldolgozhatók és tartósabbá teszik az élelmiszereket: lassabban avasodnak, mint a többi zsiradék. A gond az, és ezt sok tanulmány bizonyította, hogy fokozzák az érelmeszesedést, gyakoribbá teszik a szívinfarktust és más károsodásokat is okoznak az emberi szervezetben.
New York polgármestere két éve hadat üzent az ételeket transzzsírsavval készítő étteremláncoknak és sütödéknek. Elrendelte, hogy szüntessék be e zsiradék használatát, illetve váltsanak egészségesebb zsírfélékre, dolgozzák át technológiájukat a lakosság egészsége védelme érdekében.
Két évvel később az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az ebédként elfogyasztott ennivalókban a transzzsír 2,4 grammal lett kevesebb, és ez jelentős változás. A kutatók 2007-ben 7750 ételösszetételt gyűjtöttek össze a helyi lakosság ebédjéből, most pedig 8630 receptet vizsgáltak az étteremláncok kínálatából.
A New Yorkban élők mintegy fele evett délidőben valamelyik hamburger-étteremben, 28 százalék szendvicset áruló üzletben vette az ebédjét, 21 százalék sült csirkét fogyasztott, négy százalék mexikói bisztróba vagy valamelyik pizzériába ment.
A legkedvezőbb transzzsír-csökkenést az étteremláncokban tapasztalták. A változás a pizzériák kínálatában nem volt jelentős. Két évvel ezelőtt az étteremláncoknak csupán 32 százaléka nem használt egyáltalán transzzsírsav készítményeket, most viszont ez az arány 59 százalékra nőtt.
Sonia Angeli hangsúlyozta, hogy az ételek kedvező összetétele nem függött New York társadalmi összetételétől. A szegényebb városrészekben a transzszírsavak jelenléte az ételekben a belvárosi éttermekéhez hasonló mértékben lett alacsonyabb.
Magyarországon a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány adatai szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar ezt a zsírfajtát nem használná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után