Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 10. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

Beszakadt a forint - újabb erőre kapcsolt a svájci frank

8 havi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, a jegyzés átlépte a 281-as szintet.

Eközben megint jelentős erősödésbe kapcsolt a svájci frank a forinttal szemben, a reggeli 227-es szintekről, 231 forint fölé mentek a jegyzések.A piacnak egyáltalán nem tett jót Lázár János Fidesz frakcióvezető kijelentése, mely szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, és tranzakció teljes költségét a bankoknak kell viselniük.A kormány vasárnap dönt a kérdésben.

Közben a miniszterelnök szóvivője azt mondta, a devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát fogja növelni.

Az EKB pesszimizmusa is, az eurozóna elhúzódó adósságválsága szintén nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt. Jean-Claude Trichet EKB-elnök elmondta, hogy az eurozóna gazdasági pályáját érintő kockázatok nőttek, a gazdasági kilátások számottevően romlottak, s az inflációs várakozások mérséklődtek. Az EKB stábja rontotta az idei és jövő évi GDP-növekedésről készített prognózisát de az inflációs előrejelzésén nem változtatott. Az EKB hajlandó ehhez igazítani a monetáris politikát. Az eurozónában romlott a finanszírozási helyzet. Az elhúzódó adósságválság nyomán csökkent az eurozóna iránti befektetői bizalom, a forrásköltségek emelkedtek, ezért az EKB növelte a spanyol és olasz kötvényvásárlásait. Az EKB hajlandó a továbbiakban is korlátlan mennyiségű likviditást nyújtani a bankoknak.

Mindemellett egy negatív régiós hír is napvilágot látott, amely felfelé terelte az árfolyamot, ugyanis a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet figyelmeztette Lengyelországot, hogy amennyiben nem vállal nagyobb költségvetési kiigazítást, úgy veszélybe kerülhet a jelenlegi devizaadós besorolás. A lengyel pénzügyminiszter azonban közölte, mindent megtesznek azért, hogy jövőre 3 százalék alá szorítsák le az államháztartás hiányát, ill. 2015-re teljesen eltüntessék a deficitet-írták a Quaestor elemzői.

A romló hangulatban zuhan a Budapesti Tőzsde is, a Bux már több mint 3 százalékkal szakadt be. A blue chipek közül az OTP szakad a legjobban, több mint 6 százalékos esésben van, de a MOL is több mint 4 százalékot vesztett, és pirosban van a Richter, valamint a Telekom is. Nyugat-európában sem rózsás a helyzet, a vezető indexek több mint 1 százalékos esést mutatnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: árfolyam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.