Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Január 11. 19:00, szerda | Helyi
Forrás: Benkő László

Bemutatták a TramTrain útvonalát

Bemutatták a TramTrain útvonalát

Két nagyberuházás kivitelezése következik Hódmezővásárhelyen. Megkezdődött a 47-es út elkerülő szakaszának építése, valamint hamarosan elkezdődik az országos visszhangot is kapott TramTrain útvonalának kiépítése.

Hegedűs Zoltán Hódmezővásárhely alpolgármestere szerdán a TraimTrain útvonaláról, megállóiról és az útvonalán megépítendő körforgalmakról tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Magyarországon először Hódmezővásárhely és Szeged között valósulhat meg ilyen közlekedési eszköz kiépítése. A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. valósítja meg. Városunk 2014-ben pályázatot nyert a jogi és műszaki, valamint engedélyes terv elkészítésére. A tavalyi esztendőben pedig megjelentek azok a tenderek, amik a közösségi közbeszerzés keretében az építésre és a járművek beszerzésére lettek kiírva. A közbeszerzési szakértők véleménye szerint átlagosan kb. 6 hónap szükséges ahhoz, hogy a beszerzési eljárás során eredmény szülessen.

A kivitelezésre 20 hónap áll rendelkezésre, így 2019. első negyedévére várják azt, hogy a vasút, illetve villamos vonal elkészüljön. A megvalósítás után próbaüzemelés következik és csak azután lehet felülni ezekre a járművekre és elindítani a tényleges tömegközlekedést. A vasút-villamos komoly utaslétszámot tud majd mozgatni.

A TramTrain hódmezővásárhelyi megállóinak látványtervén bemutatták a haladási útvonalát.

Legelső a Népkerti megálló, itt fog letérni a nagyvasúti vágányról. A vasútállomás épületének oldalán két vágány között lesz a peron. A megálló túloldalán parkolók és kerékpár tárolók lesznek kialakítva.

Második megálló a strandnál az Ady E. út-Bartók B. utca kereszteződése, ahol 1 vágány lesz kialakítva, ami az utca tengelyében fog végigfutni. Ezen a területen szélesítve lesz az út, hogy elférjenek a járművek a sziget jobb és bal oldalán. Ady E. út végén a körforgalom közepén fog a TramTrain áthaladni, ahonnan a szobrot eltávolítják.

Harmadik a Hősök tere megálló, a jelenlegi buszmegállóval párhuzamosan. Itt szintén egy vágány lesz kialakítva és további kerékpártárolók kiépítését is tervezik.

A Szőnyi utcán fog a villamos felkanyarodni a Kossuth tér (Andrássy út eleje) megállóhoz. Ez lesz a központi megálló. Az Andrássy út (Szent Antal utcától a Kossuth térig) egy csökkentett forgalmú útszakasz lesz, ahová gépjárművel csak engedéllyel lehet majd behajtani. Ide elsősorban az üzleteket ellátók, illetve az itt lakók kapnak behajtási engedélyt. Ezen a területen megszűnik a parkoló, mivel dupla vágány lesz mindkét oldalon peronokkal. Új kerékpárút és gyalogos járda kerül kialakításra.

Következő megálló a Kálvin tér, amely a Bercsényi utcai gyalogátkelő helynél lévő járdaszigetnél fog elhelyezkedni. A Kálvin téri körforgalmat csak részben érinti a villamossín, ami a zöld részen áthaladva kanyarodik a Bajcsy-Zs. utcára, aminek a közepén fog haladni, majd lefordulva a végállomása a Nagyállomás.

A végállomás szintén dupla vágányú lesz, hogy a szerelvények el tudják kerülni egymást. Ide is parkolók kerülnek kialakításra.


Az új közlekedési vonal a város forgalmára is hatással lesz. A TramTrain útvonal építésével párhuzamosan három helyen négy új körforgalom kerül kialakításra. A Nagyállomás irányából indulva a Bajcsy-Zs. - Kistópart utca kereszteződésénél, a második a Petőfi utca - Andrássy út kereszteződése, melynél dupla körforgalom kerül kialakításra (Kinizsi utcához hasonló). Az Emlékpontnál megmarad a közlekedési lámpás irányítás, de a tram-train érkezésénél automatikusan fog a lámpa átváltani elsőbbséget adva neki. A negyedik körforgalom az Andrássy út - Szent Antal utcai kis körforgalom lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.